Публикация

При парене и често нощно уриниране търсете помощ от уролог

От 19 до 30 октомври 2015 г. специалисти от Отделението по урология – андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ ще извършват безплатни профилактични прегледи за аденом и рак на простата, както и на мъже с репродуктивни проблеми и с нарушена еректилна функция


Проф. Йорданка Узунова е началник на Отделение по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ЕАД

Проф. Узунова, подмладяват ли се ракът на простатата и доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) – две от най-честите заболявания при мъжете?

Действително, вече наблюдаваме увеличена простатна жлеза и при пациенти под 50-годишна възраст. При карцинома на простатата също съществува подобна тенденция. Причините са различни. Възрастта остава основният рисков фактор, но съществена роля за развитието на тези заболявания има и начинът на живот. Напрегнатото и изпълнено със стрес ежедневие, както и продължаващата вече 25 години икономическа трансформация неминуемо дават отражение.

Важно е да се отбележи, че хормоналният статус търпи такива промени, които могат да доведат до аденом и карцином на простатната жлеза, до нарушения в еректилната функция. Различните инфекции, които прекарва човек, дават своето отражение и също формират различни симптоми и оплаквания. Затова е много важно мъжете да търсят компетентна помощ от уролог.

Известно е, че при тези заболявания симптомите обикновено се появяват в напреднала фаза. Какво трябва да знаят мъжете, за да предотвратят това?

Дори и при най-малката промяна в организма, пациентът трябва да се отнесе сериозно към собственото си здраве. На първо място e необходимо да посети личния лекар, който да прецени в каква посока да бъде направен следващият преглед. Възрастта над 55 години например подсказва, че всеки мъж е добре поне веднъж годишно да провежда профилактика на своето здраве. Симптомите, които трябва да накарат пациента да се насочат към лекар, са честото уриниране, ставане нощно време по няколко пъти. Освен парене и смъдене, възможно е да се появи дразнене в пикочния канал. Всички тези признаци налагат да бъдат уточнени и анализирани, за да се назначи подходящото лечение.

Какви изследвания включва профилактичният преглед?

В рамките на профилактиката много важна е ролята на личните лекари. При тях се извършва изследване на простатно-специфичния антиген (PSA) – почти сигурен маркер, който може да подскаже за злокачествено заболяване. Може да бъде направено микробиологично изследване на урината, за да се установи или отхвърли някаква уринарна инфекция.

Хубаво е веднъж годишно да се проследява PSA, както и да се прави консултация с уролог. Нормалните стойности на PSA са от 0 до 4 ng/ml, а от 4 до 10 ng/ml подсказват, че има нещо, което смущава жлезата и тя проявява реакция. Може да става дума за възпалително състояние или за тенденция за формиране на рак на простатата. При стойност над 10 ng/ml задължителното трябва да се направи биопсия на простатата. Дори и да се установи само чист аденом, по-добре диагнозата да се потвърди, отколкото да бъде изпуснат карцином на простатата.

В Отделението по урология в ИСУЛ започвате безплатна профилактична кампания за мъже. Как могат те да се запишат за преглед?

Това е едно хубаво начинание, което ще провеждаме регулярно през годината. Целта ни е да обхванем голям контингент от пациенти, които имат нужда от нашата диагностична дейност и подкрепа към тяхното здраве. Тя ще бъде насочена предимно за аденом и за карцином на простатата. Желанието ни е да се включат и по-млади хора, които страдат от репродуктивни проблеми (варикоцеле, кисти на епидидима, простатит и др.) или пък са с нарушена еректилна функция. Поставили сме си амбициозната задача да обхванем по-голям контингент от мъжете - на първо време в София. Има колеги, които правят такива кампании в други градове, което е много хубаво и е в подкрепа на българския мъж.

Първата кампания ще се проведе от 19 до 30 октомври т. г. от 8,30 ч. до 12 ч. Прегледите ще се извършват в Кабинет 225 в поликлиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Телефонът за записване е 02 9432 419.

Желаещите да се явят на безплатните консултации трябва да носят PSA изследване, проведено от личния лекар. Добре е да имат и ехографско изследване – независимо дали за пикочен мехур или простата, за да имаме общ ориентир в тази посока.

Коментари

Тези симптоми не бива да бъдат подценявани