Публикация

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов удостоен с приза „МИСИЯ ТАТКО”

Общинската програма "Ин витро" няма лимит за подпомагане на лечението на двойки с репродуктивни проблеми. С финансовата подкрепа на програмата са родени 9 бебета, до края на годината се чакат още 2


 Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов бе удостоен с приза „МИСИЯ ТАТКО” от кординатора на фондация „Искам бебе” за Пловдив и Асеновград Вера Вулджева. Това се случи на официална пресконференция снощи в Градската библиотека „Паисий Хилендарски”. Призът се връчва  в резултат от факта, че  по програмата „Ин витро”вече  има родени  9 бебета на които кметът е горд „татко”. Статуетката, която получи д-р Караиванов е символ на доброто сътрудничество с Фондация „Искам бебе” и подкрепата към реализирането на програмата за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Асеновград.

Пресконференцията откри учредителят и председател на Управителния съвет на фондация „Искам бебе” Радина Велчева. Тя разказа историята за създаването на фондацията през 2007 г., като разкри пред всички присъстващи, че България достига страните в Европейския съюз по развитие на Ин витро процедурите. През 2015 г. Фондация „Искам бебе” отчита средна успеваемост от 35-40 %.
Кординаторът на фондацията Вера Вулджева, която е и член на общинската комисия „Ин витро”, изрази впечатленията си от работата с Община Асеновград за тези три години, откакто се реализира успешно програмата. Тя открои Асеновград като единствената Община, която приема заявления за финансово подпомагане в продължение на цели 9 месеца през годината, а заседанията на Kомисията са три пъти годишно - след всяко тримесечие, както и че Община Асеновград няма финансов лимит за подпомагане на лечение на безплодието. От свое име тя лично благодари на кмета д-р Емил Караиванов за подкрепата и спазените обещания при реализацията на програмата на територията на общината и го определи като: „Истински мъж, който държи на думата си”. 

Д-р Емил Караиванов обобщи резултатите по програмата на Общинския фонд: „От приемане на Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Асеновград от месец септември 2012г. до края на месец юни 2015г. са одобрени за финансиране общо 29 семейства, като 13 от тях са кандидатствали за финансова помощ две календарни години и съответно са финансирани, а 2 семейства са финансирани три пъти - през 2013г., 2014г. и 2015г./. Обработени са общо 45 заявления от семейства с репродуктивни проблеми.
До момента имаме общо 9 родени бебета, от които седем с помощта на асистирана репродукция и две бебета, заченати по естествен път /след кандидатсване и одобряване за финансиране на ин витро процедура, настъпва естествено забременяване/. Родени са 4 момичета и 5 момчета. През 2015г. чакаме да се родят още две бебета.
Успеваемостта на общинската програма за асистирана репродукция е близо 40%.”

Коментари