Публикация

Целувките имат обезболяващо действие

6 юли е световният ден на целувката


Целуването е полезно за здравето

Учените твърдят, че целувката не е просто израз на близост, а е и извор на здраве - физическо и психическо. 

5 години по-дълго живеят хората, които често целуват близките си.

По-бавно остаряват онези, които се целуват често - това е в резултат на отделянето на ендорфини, енкефалини и динорфини в много части на мозъка при целуването. 

Целувката има терапевтичен ефест - по езика и устните има милиони нервни окончания, чието дразнене по време на целувката, което стимулира имунната система.Учените са открили, че 80% от бактериите, съдържащи се в човешката слюнка са еднакви за всички хора, а само 20% строго индивидуални.По време на целуването партньорите обменят помежду си част от тези бактерии, които активират други микроорганизми и от там стимулират имунната система, ускорявайки образуването на антитела в организма.

Целувката притежава обезболяващо действие, което надминава ефекта от минимална доза морфин. 

60 вдишвания в минута прави човек по време на целувка, вместо обичайните 20, които прави  в нормално състояние. Тогава ударите на сърцето се увеличават до 110-120 в минута при мъжете и до цели 180 удара в минута при жените. По този начин клетките се снабдяват с повече кислород, кръвообращението се стимулира и се подобрява работата на белите дробове.

Човешката слюнка съдържа калций, фосфор и естествен аналог на антибиотиците, влияещ благотворно върху зъбния емайл, което кара стоматолозите да са яростни привърженици на целувките като естествена превенция срещу парадонтозата и образуването на кариес. Естествено препоръчително е целуването да става след добро измиване на зъбите, за да бъде освен полезно и приятно.

Когато задържаме дъха си при дълго целуване все едно упражняваме оздравително йогистко дишане.

При целуване включваме в действие  30 лицеви мускула, т.е. правим своеобразна лицева гимнастика и по този начин поддържаме и стимулираме еластичността на кожата. И докато кожата ни се опъва, талията ни се вталява. Защото страстна целувка, продължила около минута, унищожава 20-25 калории, а мимолетната, бърза целувка - 2-3 калории. Т.е. - колкото повече се целуваме, толкова по-добре изглеждаме.

Само три целувки дневно са в състояние да преборят стреса, на който сме подложени в ежедневието, да ни влеят живителна доза позитивизъм и увереност. 

Коментари

Винаги съм казвала, че целувките са полезни :-)