Публикация

Природните лекарства се разхождат около нас


Когато чуем за „разработване на лекарства”, най-често си представяме лаборатории, хора в бели престилки, микроскопи и стотици епруветки, но всъщност в природата от векове се извършват различни научни експерименти.

Обитателите на сушата и водата отдавна са развили специфични химически методи за оцеляване. Досега хората са успели да открият само малка част от изобилието на вещества, които имат потенциал да лекуват.

Например отровата при някои животни, която причинява кървене, може да съдържа антикоагуланти (полезни при кардиологични заболявания). Определени химикали, които парализират плячката на някой хищник, може да са от полза при неврологични проблеми или мускулни схващания. 

И от най-отровните същества в света могат да се получат комплексни фармацевтични ефекти.

Естествени антибиотици в жабешката кожа
Жабите складират в кожата си силни антибиотици от определен тип – антимикробни пептиди, които имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Тези химически съединения еволюират откакто е възникнал животът, и са много по-ефективни от конвенционалните антибактериални медикаменти, защото разпознават мембраните на микробите вместо протеините и ензимите, а това ги прави по-универсални.

Учени от университета в Джорджтаун експериментират с лекарство, което да помага при диабетно стъпало.

Бразилска пепелянка предпазва на сърцето
Отровата на бразилската пепелянка е използвана за разработването на група от лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност. Определена молекула в отровата спира действието на ензимите, блокиращи протеина, който разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното.

Пустинен гущер помага при диабет
Шареният люспест гущер обитава пустинни райони между  САЩ и Мексико. Самотният хищник живее предимно под земята и е един от двата вида отровни гущери на Земята.

В отровата му се съдържа хормон, който е подобен на човешкия в стомаха, увеличаващ производството на инсулин при повишаване на кръвната захар.

Благодарение на  влечугото е създадено лекарство, което помага на хора с диабет тип-2 да контролират нивата на глюкозата. Медикаментътсъщо така забавя усвояването на храната и намалява апетита.
 
Модифицирани кози произвеждат много здрава паяжина
Може да ви звучи невероятно, но има кози, които произвеждат паяжина, подобна на тази на паяците. Копринените нишки се произвеждат в млечните им жлези благодарение на намесата на генни инженери, които са променили ДНК-то на козите.

Новосъздадената паяжина е изключително здрава и учените смятат, че може да намери приложение при производството на бронежилетки,  парашутни въжета и др. Копринените нишки са подходящи и за направата на изкуствени сухожилия, които свързват тъкани, кости и нервни клетки, придържайки ги, докато порастат. Нишките се разпадат сами след определено време.

Конусовиден воден охлюв облекчава болки
В отровата на хищното мекотело се съдържат между 150 и 200 съединения, които могат да влязат в употреба. Вече има създадено болкоуспокояващо лекарство, но съществуват и други възможности за медикаменти – срещу неврологична болка, епилепсия, инфаркт и кардиологични заболявания.

Химикал  в карибски корал убива ракови клетки
В Карибско море живее на пръв поглед обикновен корал, криещ  химическо съединение, което унищожава някои ракови клетки.

Коралите и морските гъби произвеждат естествени антибиотици, които ги предпазват от бактерии и инфекции. 

 Сребърната сьомга помага на костите

Определен вид сьомга е богат източник на калцитонин (амино-пептиден хормон, който се секретира от щитовидната жлеза и отговаря за калциевата обмяна). Хормонът се използва за разработването на лекарства за лечение при загуба на костна плътност.
Синтетичният вариант на калцитонина помага на хората с проблеми с регулирането на калция в тялото.

Гърмящата змия в помощ при  съсиреци
Отровата на американската гърмяща змия причинява кръвотечение, което води до по-бързото умъртвяване на жертвата. Малки дози от противосъсирващото вещество помагат за разработването на лекарства, съдържащи ептифибатид (съединение, което спира слепването на тромбоцитите в кръвта).

Медикаментите се използват за лечение на кардиологични заболявания и най-вече при хора в риск от инфаркт, защото предотвратяват съсиреците.

Синята кръв на мечоопашатия рак е лековита
Всеки човек, който е използвал ваксина, антибиотик или пейсмейкър, е задължен на  водното членестоного, което обитава атлантическото крайбрежие на САЩ.

Кръвта му е безценна за съвременната медицина. Когато ракът се нарани или инфектира, неговата кръв моментално  коагулира. Определен протеин в нея засича всякакви опасни микроорганизми и токсини, които могат да причинят треска или смърт.


Природата е най-естественият източник на лечебни вещества. Ако съумеем да я предпазим от вредното влияние на човешката дейност, ще може още дълго време да се радваме на нейните богатства.

Всъщност, съвременната медицина и фармацевтичните компании едва започват да обръщат внимание на природните лечители, които се разхождат около нас.

 

Коментари