Публикация

В Пловдив преглеждат ученици за гръбначни изкривявания


Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания при учениците  ще се провеждат от следващата седмица в пловдивския Медицински център по рехабилитация и спортна медицина.
Това съобщи кметът Славчо Атанасов.

Специалисти ще консултират деца от 7- до 17-годишна възраст. Планирани са прегледи, включително и на гръдния кош и на стъпалата на 5 хиляди ученици.
„От градския бюджет са осигурени за тази цел 35 700 лева.” - уточни кметът. Той е категоричен, че няма да бъде върнато нито едно дете.

„През последните години никой не обръща внимание на този вид заболявания, не се правят и стандартните прегледи, а медицинската статистика сочи, че все повече  деца имат в различна степен гръбначни изкривявания.” -  коментират  лекарите и физиотерапевтите от спортния диспансер.

Дългото стоене пред компютър, неправилната стойка на чина, липсата на движение и спорт са само част от факторите, които обуславят началото на този вид заболявания на опорно-двигателната система.

Специалистите са категорични, че липсата на мерки, адекватно поведение от страна на родителите и педагозите обричат подрастващите на сериозни здравословни проблеми в по-късна възраст.

А гръбначните изкривявания сред подрастващите са напълно лечими, когато се открият навреме. Най-ефективен остава активният спорт.

Коментари