Публикация

Червен ориз вместо статини?


Според американско проучване червеният ориз може да се използва като алтернативно средство за намаляване на холестерола, заместващо статините, съобщи HealthDay.

Червеният ориз се използва от векове в азиатската народна медицина и в съвременното лечение на пациенти, които получават тежки странични ефекти от статините.  

Изследването, публикувано в Annals of Internal Medicine, показва, че се наблюдава положителен ефект и при продуктите, съдържащи червен ориз, които се предлагат за свободна продажба.

Проучването е проведено с 62 души, прекратили лечението си със статини. Те са променили някои от навиците си и са приемали дневни дози от хранителна добавка с ориз за  период от 24 седмици.

Нивата на холестерола в групата, която е приемала червен ориз, са спаднали с 43 пункта за 12 седмици, докато при останалите, които са приемали плацебо – само 11. При по-дълъг период резултатите са 35 срещу 15 пункта.

Учените предупреждават, че данните не са достатъчни, за да докажат безопасността на продуктите с червен ориз, затова е важно първо да се направи консултация със специалист, за да се избегне самолечение.

Коментари