Публикация

Химикали феминизират мъжкия пол


Мъжкият пол  става все по-женствен заради вредните химикали, които феминизират мъжките представители на различните  биологични видове.

Многобройни проучвания показват, че замърсяването на околната среда с химикали води до появата на феминистични белези при хората и животните от мъжки пол.
Хилядите химически вещества, които се изхвърлят в околната среда, влияят на ендокринната система на животните и хората и ги променят физически.

В-к  „Индипендънт” цитира  нови изследвания, според които в долните течения на британските реки 50% от мъжките риби са развили яйцеклетки в тестисите. 
Други проучвания също регистрират аномалии, като например бели мечки-хермафродити и елени с ненормални размери на рогата.

В задълбочено изследване на британската организация CHEM Trust, която прави мониторинг на въздействието на химикалите върху околната среда, се  подчертава  вредното влияние на замърсителите върху репродуктивното здраве на гръбначните от мъжки пол. Въпреки, че изследването разглежда основно влиянието на замърсяването върху животинските видове, учените посочват, че същото се отнася и за хората, защото всички гръбначни имат едни и същи хормонални рецептори.

От своя страна учени от Центъра за репродуктивна епидемиология към университета в Рочестър  изследвали бебета от мъжки пол в различни части на САЩ, чиито майки са били изложени  на влиянието на вещества, съдържащи фталати – химикал, който се добавя към пластмасите от поливинилхлорид, да станат по-устойчиви.

Учените са изследвали урината на бременните майки за присъствието на тези химикали. Майките, които имали повече фталати в урината,  родили момчета с по-малки пениси и в някои случаи с недостатъчно спуснати тестиси.
Тези химикали се използват за производството на лакове за нокти и  коса и за спрей-одеколони и парфюми. Опитните мишки, които са били изложени на действието на фталати също са развили женски физически белези. 


Учените се заинтересували от възможните последици върху момчетата от излагането на фталати, защото изследванията с гризачи  доказали, че тези химикали могат да скъсят разстоянието между ануса и гениталите при мъжките екземпляри, което при гризачите се смята за мярка за мъжественост и по него се определя пола на новородените.Това скъсяване е наречено фталатен синдром. При хората също има разлика в това разстояние между мъжкия и женския пол – при мъжете то е с 50% по-дълго, отколкото при жените.

Учените от университета в Рочестър са изследвали 106 момчета от 4 различни области и установили, бременните жени с по-големи стойности на фталати в урината са родили момчета с по-късо разстояние между ануса и гениталите.

Те открили също, че непълното спускане на тестисите има силна връзка с фталатите.
В Канада този химикал е включен в списъка на отровните вещества и е забранено да съставлява повече от 0.1 % от теглото на детските играчки.

Фталатите са много вредни, защото намаляват синтеза на тестостерона чрез намесата си в ензима, който произвежда мъжките хормони. Те проникват лесно в организма през  кожата  и дихателните пътища.
Опазването донякъде е възможно, ако се използва козметика без фталати,  ако се избягва не съхраняването и  затоплянето в микровълнови печки  на храни в пластмасови опаковки.

Коментари