Публикация

Учени наблюдаваха въздействието на алкохола върху мозъка


Учени от Хайделберг наблюдаваха пряко и описаха въздействието на алкохола върху мозъка.

 В експеримента участвали 15 доброволци от двата пола, които поемали по малко алкохол през сламка, лежейки в скенер. Шест минути след употребата на количество алкохол, еквивалентно на три бири, нивото на алкохола в кръвта се увеличава от 0,05 на 0,08% и в мозъчните клетки настъпват изменения.

Мозъчната тъкан започва да поглъща не глюкоза /нормалната храна за мозъка/, а захар, която се съдържа в алкохола. С повишаването на количеството алкохол, спада нивото на вещества като креатина, защитаващи мозъчните клетки. Спада и нивото на холина, който е компонент на клетъчната мембрана.

Наблюденията на следващия ден след експеримента показали, че измененията в мозъчния метаболизъм са напълно обратими – при условие, че човек е здрав, а дозата алкохол е малка. Колкото по-голямо е изпитото количество, толкова повече се влошават възможностите на мозъка за възстановяване.

Учените предполагат, че временните изменения, предизвикани от алкохола, формират основата за необратимите мозъчни нарушения при алкохолиците.
Германските медици продължават изследването, за да бъдат изяснени точно тези механизми.

Коментари