Публикация

Грипният вирус A/H1N1 мутира


Вирусът на свинския грип A/H1N1 се е променил. Това установиха японски медици, които анализирали генетичния код на вируса, взет от пациент в Токио. Учените не намират  обаче причина за паника.

Вниманието на специалистите към свинския грип и мутациите на вируса е обяснимо, дори и на този етап той да не е по-опасен от обикновения грипен вирус.  Въпросът дори не е толкова в малката вероятност да се появи особено опасен щам, а по-скоро в по-бързата мутация,  до която може да доведе широкото разпространение сред хората.

Експертите засега не са в състояние да дадат отговор доколко опасни могат да се окажат мутациите. Самият вирус е доста сходен с „обикновения”  и е малко вероятно той да се превърне в бич за човечеството , аналогичен на треската  Ебола например /смъртността при него достига 80%/.


Що се отнася до заболелите, медицината засега се справя успешно –  в Япония при регистрирани 605 заразени  няма нито един смъртен случай.  Знае се, че починалата във Великобритания жена е имала и друго заболяване.

Известно е , че при грипа по правило, причина за фатален край става друга инфекция – белодробно възпаление, бронхит ,  дори менингит.
В тежки случаи както свинският, така и „обикновеният” грип може да предизвика дори възпаление на сърдечния мускул – при всички усложнения бактериите-причинители  се възползват от отслабналия имунитет на организма.

 

Коментари