Публикация

Пациенти на диализа се оплакват от некачествена апаратура


Пациенти на хемодиализа се оплакват от некачествена апаратура и дискомфорт по време и след приключването на процедурите.

Те са лекувани в многопрофилните болници в Смолян, Велинград, Габрово, в „Токуда” – София, и в университетската болница „Лозенец” и за състоянието си са информирали Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ).

От своя страна пациентската асоциация е сигнализирала Министерството на здравеопазването.

„АПБЗ не веднъж е алармирала министерството и специалистите за множеството проблеми, съпътстващи лечението на хемодиализните пациенти, но за жалост не се обръща нужното внимание и положението на тези пациенти се влошава.” – посочват от асоциацията.

Като проблем се посочва липсата и забавянето на част от скъпоструващите лекарства в някои отделения.

По Закона за обществените поръчки здравното ведомство купува и доставя за всички диализни клиники и отделения в страната консумативи и медикаменти.

„За нас като пациенти няма значение къде и от кого се произвеждат консумативите и медикаментите, които ползваме, а единственото българският пациент да бъде лекуван качествено.” – посочват от АПБЗ, като изразяват надежда Министерството на здравеопазването да направи бързи проверки и проблемите да бъдат отстранени.

В противен случай асоциацията „ще се възползва от всички позволени средства, за да бъде върнат качественият живот на пациентите с бъбречни заболявания и те да не се чувстват дискриминирани в собствената си държава”.

 

Коментари