Публикация

Африканската диета предпазва от рак

Приемането на бобови растения и зеленчуци намалява буквално за 2 седмици броя на биомаркерите, които причиняват рак на дебелото черво


превенция срещу рак на дебелото черво

Учените установиха, че приемането на бобови растения и зеленчуци намалява буквално за 2 седмици броя на биомаркерите, които причиняват рак на дебелото черво. И обратно – хамбургерите повишават броя на тези биомаркери.

В списание Nature Communications е публикувано изследване върху диетата на африканските селяни. Резултатите поразили учените: оказва се, че само за 2 седмици тя намалява риска от развитие на рак на правото и дебелото черво.

В изследването участвали 20 доброволци афроамериканци, които живеят в Питсбърг, щата Пенсилвания, САЩ. Няколко седмици те приемали типична за африканците храна – фасул, царевица и тестени изделия от тях, както и много зеленчуци, особено картофи, и плодове. Месото почти не присъствало в диетата. По този начин се хранели жителите на селския район Квазулу-Натал В Южноафриканската република.

Паралелно с това учените помолили 20 жители на Квазулу-Натал да се хранят като жителите на Съединените щати: с кренвирши и палачинки на закуска, хамбургери и пържени картофи на обяд и месо с ориз на вечеря.

Преди и след експеримента участниците в него били подложени на колоноскопия за изясняване на състоянието на дебелото черво. Лекарите търсели признаци за възпаление и полипи, които са индикатори за рак на дебелото черво. Още преди изследването такива признаци били открити при 10 от 20-те американци, а при африканците изобщо нямало такива.

Две седмици след размяната на диетите в дебелото черво на американците, които се хранили с бобови култури, плодове и зеленчуци, възпалението и броят на биомаркерите за риск от рак намалели. Въпреки че заради непривичната диета американците се оплаквали от повишено образуване на газове, съставът на микрофлората на дебелото черво се променил. Благодарение на царевичните питки, картофите и бамята в червото започнало производство на калциеви бутирати - полезни вещества с антиканцерогенни свойства. А при африканците, които поемали непривична за тях мазна месна храна, броят на биомаркерите за рак на правото черво нараснал. Освен това се повишила и концентрацията на канцерогенната жлъчна киселина.

«Не очаквахме такива големи изменения за такъв кратък срок», заяви ръководителят на изследването Стивън О'Киф. Той е убеден, че никога не е късно за промяна в начина на хранене и за намаляване на риска от развитие на злокачествен тумор в дебелото черво.

Не е случайно, че за това сензационно изследване са избрани афроамериканци. В Съединените щати те са най-обременени от наднормено тегло - 48 процента от общия брой на затлъстелите в страната, които съставляват 35 процента от населението. Освен това е изчислено, че при афроамериканците рискът от развитие на рак на дебелото черво е 100 пъти по-висок, отколкото при африканците. Според изследователите това се дължи изцяло на разликата в диетата.

Приемането на трансмазнини винаги води до проблеми в дебелото черво

Според някои специалисти изследването не е съвсем коректно. Ако човек, който се храни изключително с растителна храна, бъде подложен на диета с трансмазнини, животински белтъчини и промишлено обработени продукти, възпалението на дебелото черво и проблемите със стомашно-чревния тракт са неизбежни, казват те. Това е все едно да накараш кърмачето да яде нормална храна. Няма съмнение, че след приемането на растителна храна с повече фибри състоянието на американците с проблеми в дебелото черво ще се подобри. Световната здравна организация отдавна препоръчва да се приемат

повече фибри от растителен произход като профилактика срещу рак на дебелото черво. 

Баластните вещества стимулират придвижването на храната и помагат за развитието на полезна микрофлора в дебелото черво. Не е необходимо тази диета да се нарича африканска, смятат опонентите на американското изследване. Това е просто вегетариански начин на хранене. 

Коментари

Елеана Симова
8 юли 2015 11:47

А като си помислиш, че боба си е традиционно наше ястие

Чудесно, аз много обичам бобови култури, оказва се, че имат и такова мощно антираководействие

Много ми беше интересно да прочета това, до момента мислех, че бобовите култури по-скоро са вредни за стомаха и червата. Особено за хора, страдащи от язви, гастрити и колити.