Публикация

Д-р И. Йорданов: Ако не дишате добре през носа, не сте здрави


Хремата или затрудненото носно дишане често се подценяват и много от хората не търсят консултация с лекар.  Специалистите обаче предупреждават, че дългото  неглижиране на подобни здравни проблеми води до сериозни усложнения. Понякога за отстраняването им се налага оперативна намеса. Възможно е да възникнат белодробни и сърдечни заболявания.   
Хората със затруднено носно дишане използват едва една трета от капацитета на белия си дроб, предупреждава д-р Иван Йорданов, УНГ специалист от медицинския център „Младост Мед 1”.  


Д-р Йорданов, какви са последиците от подценяването на „банално” заболяване като хремата?
Един нелекуван ринит (хрема) води до възпаление на синусите, след това към добавена бактериална инфекция, получават се синузити. Много хора имат затруднено носно дишане – по рождение или в резултат на различни травми. Това допълнително усложнява тези оплаквания и се получават доста тежки синуити (синузити), които налагат болнично лечение и дори оперативни интервенции.
За радост тежките усложнения от синуитите са редки.
С настъпването на пролетта зачестяват алергичните ринити и алергичните риносинуити, които продължават през месеците с повишена концентрация на полени във въздуха. 

Може ли пациентът сам да определи дали става дума за  алергичен ринит? Кога непременно трябва да потърси лекар?
Пациентите у нас често сами си поставят диагнози, но е хубаво да  се обръщат към специалист, защото има специфика в лечението. При всеки човек е индивидуално. Не може да се прилагат щампи.  Има голямо разнообразие на таблетни форми и на други медикаменти. Предлагат ги различни фирми, но основните им съставки са малко различими. Тънкостта е за всеки пациент да се подбере подходящото лечение, да се дозира, да се подходи индивидуално. При някои то е по-кратко, при други се налага допълнително лечение. Тъй като след алергични състояния много често се добавя и  вторична бактериална инфекция, е необходимо и антибиотично лечение. При самолечение често се стига до усложнения, организмът не се справя със заболяването. 

Какъв е рискът заболяването да стане хронично, ако не се лекува  или  се прилага неправилно лечение?
Рискът от хронифициране е много голям. Когато вече е налице синуит, целта на лечението е следващата му поява да бъде на по-късен етап. Да не се появява през един-два  месеца при най-малкото падане на имунитета, а след 1-2 или  повече години.
Голям процент от синуитите хронифицират. И хронифицират точно поради неточно поставена диагноза или неправилна схема на лечение.
Проблем е и небрежността към собственото здраве. Има хора, които не си обръщат внимание или просто не са наясно със състоянието си. Те могат да подсмърчат с години и да не потърсят специалист. А правилната и навременна диагноза е много важна.
Иначе има риск да бъдат засегнати долните дихателни пътища, да се развие астма. А това е социално значимо заболяване – лечението е тежко и продължително, стига се до откъсване от работа.     

Къде е границата между тривиалната хрема и хроничното състояние? Кога настъпват усложненията?
Първите симптоми на всички алергични заболявания тръгват от нашата област – уши, нос, гърло. Тръгват от носа с лека водниста хрема, после тя започва да се сгъстява, получава се челно главоболие или тежест в лицето под очите. Главоболието е сутрешно. Ако измине повече от седмица и хремата продължава, вече се наслагва бактериална инфекция, развива се възпаление, започват да реагират и околоносните кухини. Може да се образуват  полипи.  
В много случаи хора с полипи изчакват до такава степен да им се запуши носът, че се налага да бъдат оперирани. 

Какво може да направи съвременният човек по отношение на начина си на живот, за да намали  рисковете от такива  заболявания? Алергените в обкръжаващия ни свят стават все  повече. 
Ние не можем да избегнем всички алергени, които ни съпътстват. Алергиите са болести на съвремието, много мащабни са като  разпространение. Почти няма човек, който да не е засегнат.   Почти няма заболяване, при което да не се открие някакъв алергичен фактор в етиологията му. Това трябва да се отчита при неговото диагностициране.   Разбира се, като цяло здравословният начин на живот е важен. Много е важно също хората да знаят, че ако имат проблеми с носното дишане, значи не са здрави. Трябва да се обърнат към специалист, защото макар и след време един такъв проблем ще доведе до сериозни поледици за тяхното здраве. 

Какви са възможните нарушения в организма, ако човек диша през устата?
Основното физиологично дишане е през носа – там въздухът се затопля, овлажнява, обезпаразитява. Въздушният поток се регулира така, че дори навън температурата е -30 градуса, въздухът, който навлиза в белия дроб, е около 37 градуса. Освен това, когато човек не диша през носа, белият дроб не получава сигнал да се отвори и да се напълни в целия си обем.  Дишайки през устата, ние използваме само с 1/3 от капацитета му  и получаваме 1/3 от възможното количество енергия и кислород. Много хора нощем спят с отворена уста, хъркат. Това води до  сърдечни проблеми, повишаване на кръвното налягане, белодробни заболявания. Механизмът на целия организъм работи с друг ритъм.  

Коментари