Публикация

НЕ на разпространението на хепатит C, <p> ДА - на живота </p>

Нов клип на Happiness, история на един пациент, напомня : ранната диагноза и лечение могат да ликвидират хепатит C. 841 българи умират всяка година от коварния вирус. Вече съществуват терапии със сигурен и бърз резултат.


Средно 841 българи умират всяка година от хепатит С. Ранно поставената диагноза и лечение могат да променят тази тревожна картина, вече има и терапии, които ликвидират коварния вирус в рамката на месеци. Това е посланието на стартиралата нова кампания срещу хепатит С „841 гласа - за всеки изгубен живот“. Лице на кампанията отново е рок звездата от Юрая Хийп Джон Лоутън с хита Happines. Ремиксът на песента разказва историята на реален заразен пациент, на когото новите терапии връщат живота. Тя казва простичко: „Искаме само щастие", нека заедно кажем НЕ на разпространението на заразата и ДА - на живота.

Хепатит С може да бъде ликвидиран

Добрата информираност, превенцията, ранната диагностика и навременното лекуване могат да променят тревожна хепатитна картина в България. Според СЗО заразените с вируса на хепатит С у нас са повече от 110 000, 2/3 от тях не подозират за заболяването си, средно 841 умират всяка година.

Хепатит C може да бъде излекуван, вече съществуват терапии, които успешно, за броени месеци, ликвидират вируса - това е посланието на стартиралата нова национална кампания на сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“. Нейната цел е да даде нова енергия на обществото, на лекарите специалисти, на специализираните институции и държавата в битката с разпространението на заразата и за излекуването на стотици хиляди болни у нас.

Кампанията „841 гласа - за всеки изгубен живот от хепатит С“ стартира като част от глобалните инициативи за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. По-рано тази година Джон Лоутън от Юрая Хийп и д-р Милен Врабевски посветиха песента Happines на болните от хепатит С в България. Ремиксът на хита чрез нов клип(режисьор Ваня Щерева), разказва историята на заразен пациент, на когото новите терапии връщат живота.

Песента казва простичко Искаме само щастие", нека заедно да кажем НЕ на разпространението на заразата, ДА - на живота.

В световен мащаб над 160 милиона души са заразени с вируса, който се предава по кръвен път - броят им е 4 пъти повече отколкото на хората, болни от СПИН, и смъртността е също толкова висока.

В САЩ, в дузина държави и в Европа вече прилагат и финансират новото революционно безинтерфероново лечение на хепатит С, работят за каузата да спасяват много животи и за изкореняване на хепатит С в своите страни и в световен мащаб. Вирусът вече може да бъде заличен от лицето на земята, категорични са световни и наши специалисти, имали шанса да приложат в България,засега пилотно, иновативното безинтерфероново лечение. 

Коментари

Последните резултати от проучванията за лечение на HCV задължават още повече и държава, и колеги, да бъде направено максималното, за да започнем и у нас прилагането на новото безинтерфероново лечение и да се включим наистина резултатно в световната битка за ликвидиране на коварния вирус.

Клипът е страхотен, много добра работа на колегите от Хепасист и Хепактив, които продължават да привличат общественото внимание със застъпническата си кампания. Поздравления!

Би било наистина добре лечението на повече болни да бъде поето от НЗОК, а не само най-тежките случаи, които вече са с усложнения. Подкрепям кампанията, не само защото имам близък приятел, който е носител, а защото много често човек няма никаква вина за случилото се с него.

Много въздействащ клип. Дано енергията, която отключва е достатъчна, за да доведе до добри решения и шанс за страдащите, които стават все повече...

https://www.youtube.com/watch?v=65xM1C8QN5A Тази история ме докосна още повече - познавам Орлин и му пожелавам всичко лошо да е вече зад гърба му!

Да, определено докосва!

Албена Хюбнер
8 юли 2015 14:41

Изключителен клип!Поздрави за създателите му, поздрави и за всички, които мобилизират усилия, за да мобилизират обществото и институциите, така че новите терапии да дадат спасение на хилядите нуждаещи се!

Мария  Попова
8 юли 2015 14:35

Тази нова терапия за лечение на хепатит С e нова надежда за болните, а за съжаление в България те стават все повече.

Елеана Симова
8 юли 2015 11:18

Гледам клипа вече за пети път!!!

Много въздействащ клип

Страхотно! Всички, които посрещнаха и това лято юлския изгрев на Камен бряг, като един ще станат посланици на тази изключителна кампания срещу HCV и за спасението на човечеството от хепатит С. Заедно с великия Джон и с великия Врабевски, заедно с всички колеги, чиято кауза е ликвидирането на тази страховита зараза.

Много силен клип! Не на хепатит С, да - на живота!