Публикация

Шоколадът е храната на боговете, полезна за здравето на хората

Търсите ли полезни шоколади - гледайте за съдържание на какаото над 85%,


Шоколадът е полезен за здравето

Ацтеките наричат шоколада "Храна на боговете" , а изследователите смятат, че първите отглеждали какаови дървета са олмеките и именно те са предали по-късно традициите и познанията си на маите. Знатните маи пиели като еликсир напитка, произведена от стрити какаови зърна. 

Статистиката сочи, че най-големият производител на какао е Южн Африка. А едва ли има човек по света, който да не обича шоколад. Шоколадът есе произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена на каковото дърво. Какаовите зъртна са изключително богати на биологично активни вещества като витамините B1 и B12, на провитамин А, калий, натрий, калций, желязо, растителни протеини, съдържа флавоноиди. В състава му влизат горчиви алкалоиди като теобромин, процианиди, които са мощни антиоксиданти.

Учените постоянно откриват в шоколада нови полезни свойства и удивителни качества не само за гастрономическите ни възприятия, но и за здравето. Съдържащите се в него елементи го правят полезен както за сърцето, така и за високото кръвно налягане, за здравината на кръвоносните съдове.  Съдържащите се в какаото флавоноиди понижават равнището на холестерина и повишават способността на организма да усвоява захарта, притежават антидиабетично действие. 

Процианидините стимулират сърдечния мускул и разширяват кръвоносните съдове. Теоброминът и останалите са доказано ефективни в намаляването на високото кръвно налягане и в поддържането на здрави кръвоносни съдове. Шоколадът е отличен антиоксидант, възпрепятства появата на свободни радикали и се бори със стареенето. Неотдавна английски учени откриха, че шоколадът е прекрасно средство срещу кашлица, при това много по-ефективно, отколкото някои лекарствени препарати предписвани в подобни случаи.

Внимание:Обикновените шоколади, разпространявани в търговската мрежа са лишени от повечето от тези съставки, а като се добавят „лошите" мазнини и рафинираната захар, те стават по-скоро вредни за здравето. Ако някой търси полезни шоколади, той трябва да гледа за съдържание на какаото над 85%, подсладен с малко количество нерафинирана захар и най-добре с етикета „органичен" или „био" на него.

7 юли е Европейският ден на шоколада!

Коментари