Публикация

С. Дянков: В здравеопазването се харчи неефективно

Според него трябва да се отделят повече средства за профилактика


В условията на криза най-важното е да не се допусне срив в системата за достъп до безплатни и субсидирани лекарства, както и в достъпа до лечение по клиничните пътеки, заплащани от НЗОК.

Това заяви пред Хелт медия Симеон Дянков, икономически съветник на Бойко Борисов.

По думите му, в такъв период е напълно нормално средства за капиталови разходи да се насочат към здраве и образование и това трябва да се извърши още през септември, за да не се стигне в късната есен до липса на пари за безплатните и частично платените лекарства.

„Дори и богати страни като Швеция преструктурираха бюджетите си, за да гарантират социалните разходи.” – аргументира се икономистът.

На въпроса  трябва ли да се правят кардинални реформи в здравеопазването по време на криза, Симеон Дянков отговори:

„В момента частният сектор също няма достатъчно средства, за да поеме такова предизвикателство. Иначе може да се окаже, че обществени активи са преминали в частни ръце на неприемливо ниска цена. Затова може да се изчака една-две години. Но има и неотложни задачи, защото средствата в здравеопазването се харчат неефективно.

Така например, по думите му, от пациентите, които през 2008 г. са се лекували в болница, 26 на сто са постъпили отново в клиника в рамките на един месец. За сравнение  - в ЕС повторните хоспитализации са средно в рамките на 4 процента.

Това говори, че у нас или е ниска ефективността от лечението, или (по-вероятно) някой злонамерено се опитва да източва системата. Защото няма как да се убедим, че българите са 7 пъти по-болни от останалите хора на нашия континент.” – поясни Симеон Дянков.

Според него, трябва да се отделят повече средства за профилактика.

„Много по-евтино е да се предпазиш от тежки заболявания и усложнения, отколкото след това да ги лекуваш. От над 300 клинични пътеки сега едва в две може да се види някакъв профилактичен момент.

Пациентите трябва да могат да постъпят в болница и за предотвратяване на усложнения, а не само когато те са настъпили.” – смята икономическият съветник на Бойко Борисов.

 

Коментари