Публикация

При съвременния начин на живот вените „фалират”


Доцент Андрея Андреев е председател на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България и на  фондация „Съдови заболявания”. Вицепрезидент е на Международния колеж по ангиология в Ню Йорк. Завежда Отделение по съдова хирургия при МБАЛ „Св. Иван Рилски” в  Ст. Загора, консултира в Националната кардиологична болница и в  медицинския център „Младост Мед 1” в София.Специализирал е в Ню Йорк, Лондон, Лунд, Санкт Петербург, Дюселдорф и др. Притежава 3 хирургични специалности, автор е на 130 публикации и три монографии за съдовите заболявания.   


Доц. Андреев, защо разширените вени са толкова често явление, дори сред хората в по-млада възраст? 
Венозната система не е достатъчно пригодена за съвременния начин на живот – за продължителното стоене прав или целодневната работа на компютър, при която човек задължително и  седнал.  Повечето професии сега изискват човек часове наред да е в едно и също положение – на крака или седнал. Млади момичета развиват разширени вени, защото по 12 часа са пред компютъра.   При това неподвижно състояние във вените се получава налягане в обратна посока, което разрушава клапната им система.
Венозната система не може да издържи и „фалира”, както казваме в медицинските среди.
Тогава трябва да се приемат лекарства, да се носят ластични чорапи, да се мажат различни медикаменти, за да се подобри състоянието. 
Заболяванията на повърхностите вени са най-честите съдови заболявания. Около 30 процента от населението на Европа страда от такива болести. След 50-годишна възраст този процент е към  60 

Какви са симптомите, показващи, че вените „фалират”?
Когато казваме, че вените фалират и не могат да изпълняват функциите си, това означава, че те причиняват оплаквания – бодежи, неспокойни крака, крампи нощно време, подуване около глезените, сини петна, повърхностни флебити и т н. 

Когато е налице тромбофлебит, какви са възможностите за лечение?   Зависи дали говорим за повърхностните вени или за дълбоките, това са различни неща.  При повърхностните вени тромбофлебитът най-често се лекува без операция, но ако започне да се повтаря, е по-добре вената да се махне. Когато засегне вената, тромбофлебитът унищожава нейните клапи и тя става негодна – там само се задържа кръв и оплакванията веднага се появяват. Получи ли се рецидив, вената трябва да се оперира.  

Рисковани ли са операциите на вените?
Не, при тях единственият неприятен вариант е, че  може отново да се  получат разширени вени. Но това е когато не се правят по правилата. А правилата са такива, че всеки пациент има различни показания и може да се приложат различни оперативни техники. 

Има изказвания, че всичко се оперира с лазер или с радиофреквентна аблация, но това абсолютно не е вярно. Това не е професионално.    Има пациенти, при които може да се приложи лазер или радиофреквентна аблация (чрез високочестотен токб.р.).

 При по-голямата част от  пациентите не е подходяща тази скъпа техника. При тях досегашните оперативни методи, комбинирани по различен начин, могат да бъдат много по-ефикасни.
При такива операции опитът на хирурга и на екипа е най-важен.
Искам да кажа, че те са безболезнени. Непрекъснато ми се съобщава –  оперираха една жена, 10 дни лежа, не й даваха да стане. Не мога да го проумея. Нашите пациенти стават на шестия час след операцията. На другия ден си отиват вкъщи, много често – още на същия ден. Тези операции не са тежки.  

Колко време след подобна операция човек може да се върне към нормалната си двигателна активност?
Индивидуално е. Когато човек работи на компютър, може още на другия ден да седне на бюрото. Ние даваме отпуск – поне 15 дни, за да може да зараснат раните, да свалим конците. По-големите физически натоварвания изискват по-продължително следоперативно възстановяване, но много рядко е повече  от 20 дни.  

При такива заболявания може ли да се постигне ефект с билколечение, акупунктура?
За съжаление, не могат. Най-известното лекарство е на основата на извлек от растение, но то помага много малко, когато заболяването е в начален стадий. Тъй като разширените вени са често срещано заболяване, всякакви лечители твърдят, че могат да се справят с него. Имаше един китаец, който осакати много хора – бодеше ги с разни игли.  После идват при мен – целите в кръв. 

Коментари