Публикация

170 пловдивчанки се прегледаха безплатно при гинеколог


60% от жените, преминали през безплатните гинекологични прегледи в АГ отделението на пловдивската Университетска болница „Свети Георги”, имат сериозни проблеми.
Това съобщи началникът на клиниката проф. Никола Милчев.

На 170 жени са били извършени прегледи и консултации, като най-младата пациентка е 19-годишна, а най-възрастната - на 81 години.

При две млади жени е открит рак на шийката на матката. Едната е на 28 години, а другата на 32. И двете не са имали никакви симптоми, но цитонамазката е дала положителен резултат за злокачествен процес. Те са насочени към допълнителни изследвания и операция.

„При четири пациентки са открити признаци за карцином на млечната жлеза и те също са изпратени за доуточняване”, обясни проф. Милчев.

10 от жените са регистрирани с риск от  раково заболяване и ще се наблюдават през следващите месеци.

„Миомите са другият проблем, който също се открива все по-често, като лекарите са диагностицирали заболяването при 13 жени.” – каза още специалистът.

„Повечето от жените, които дойдоха при нас, не бяха ходили на профилактичен преглед от 4-5 години. Това е един вид безотговорност към собственото здраве, защото всяко заболяване, открито навреме, е лечимо”, категоричен е проф. Милчев. 

Коментари