Публикация

Пробиотици означава „за живот”


Д-р Сотир Марчев, началник на кардиологичното отделение в Пета градска многопрофилна болница, София, за същността на пробиотиците и действието им върху организма:

Пробиотиците са препарати, съдържащи живи полезни бактерии, които ни помагат. Думата „пробиотици” означава „за живот”. Ние сме еволюирали в симбиоза с много други бактерии, които населяват нашата кожа, нашия храносмилателен тракт. С тях имаме милиони години съвместен живот, ние сме се пригодили към тях и те към нас.

В съвременното общество се използва огромно количество антибиотици. Това е и една от причините в един момент да се окаже, че до голяма степен сме унищожили полезните бактерии. В природата празно няма. На тяхно място идват съвсем други бактерии, с които не сме еволюирали заедно, и те често пъти са болестотворни.
В българското кисело мляко има микроорганизми, които са полезни и не дават възможност на чуждите микроорганизми, болестните, да го завладяват.

Много българи имат лактозна недостатъчност. В техния храносмилателен тракт не се синтезира ензимът лактоза. Ако те ядат истинско мляко, в което има лактобацили, ще имат много по-малко проблеми.

Пробиотиците могат да се дават и на бременни жени.

Има и отделни проучвания, които показват, че те могат леко да намалят артериалното налягане. Някои от тези полезни бактерии са способни да понижат холестерола в кръвта. Когато ги има в червата, те намаляват нивото на холестерола с 5 до 10%.

Пробиотиците са хранителна добавка, която би помогнала в леките случаи като добавка към по-ниска доза статини.

Коментари