Публикация

С усмивка на работното място!


Британски учени са изследвали представителите на кои професии най-често се усмихват и кои го правят изключително рядко.

Най-положително настроени се оказали секретарките. Почти всяка втора (53,5%) през работния си ден се усмихва поне веднъж. А 8% от тях си признават, че се смеят почти непрекъснато на работното си място.

Второ място в класацията заемат собствениците на магазини, следвани от учителите. Ако се вярва на данните на учените, то 42,5% от преподавателите ежедневно даряват с усмивка своите ученици.

Таксиметровите шофьори са представители на най-намръщената професия. Само 0,4% от тях споделили, че се усмихват по време на работа. Своята недоброжелателност водачите обясняват с нервното претоварване, трафика, цените на бензина и обслужването на колите.

Съвсем малко по-напред от шофьорите са треньорите. Само 0,45% от тях даряват с усмивка спортистите.

В тройката на най-малко жизнерадостните работници влизат и служителите в погребалните бюра - само един от 150 се усмихва на работното си място.

Преди година същите изследователи се опитаха да установят кои жители на Великобритания са най-щастливи на работното си място. Оказало се, че това са фризьорите и козметичките. В същото време строителите и банковите чиновници са най-недоволни от професията си.



Коментари