Публикация

При ин витро е важна не възрастта, а хормоните


Специалистите, които се занимават с ин витро програмите, финансирани на общинско или държавно ниво, би следвало да преразгледат критериите за достъп до тях.

Това заяви д-р Маргарита Монастирска, управител на варненския център за асистирана репродукция „Олимед”.

В местната програма, по която лечение започнаха 50 двойки, възрастовото ограничение за жените е до 40 години, а в националната – до 43 години.

„Работата е там, че възрастта е само формален критерий.” – посочи д-р Монастирска.

По думите й, трябва да се заложи тест, изследващ нивото на FSH (фоликолостимулиращ хормон, отговорен за процеса на узряване на яйцеклетките).

Така е възможно по-възрастните жени да заченат, ако яйчниците им все още функционират нормално.

Клиниката е единствената в Североизточна България, която има договор за работа с националния център „Фонд за асистирана репродукция”. Чрез нея 250 жени са подали документи за държавно подпомагане на процедурите. Сред тях са и 15 двойки, одобрени по общинската програма.

„Кандидатствахме на държавно ниво и за тях и тези двойки вече са одобрени, така че общинските пари, на които те имат право, се освобождават за други 15 жени.” -  допълни д-р Монастирска.

Тя посочи, че за тази година капацитетът на центъра вече е запълнен, така че няма да поема нови пациенти, но са започнали записванията за следващата година.

 

 

 

Коментари