Публикация

72% от изследвалите се в София са с риск за инфаркт


72% от софиянци имат нарастващ, висок или много висок сърдечно-съдов риск. Това сочат данните от проведената в 72 столични аптеки кампания „Защити сърцето”. В нея са се включили общо 3251 души.

Рискът от инфаркт нараства значително след 40-годишна възраст. За това допринася не само възрастта, но и начинът на живот – наднормено тегло, тютюнопушене, липса на физическа активност и др.
Най-застрашени са хората, страдащи от диабет, хипертония и исхемична болест на сърцето.

Начинът на живот изключително много допринася за повишаване на риска от сърдечно-съдови инциденти.

Резултатите показват, че хората не са склонни да се откажат от вредните си навици – 31 на сто пушат, 19 на сто ежедневно консумират алкохол, а 55% не се движат изобщо.

Едва 26 процента от изследваните приемат аспирин за профилактика в оптималната доза от 100 мг.

„Ежедневният прием на аспирин намалява значително риска от инфаркт. Оптималната доза е 100 мг, а не 325 или 500 мг. 100 мг са напълно достатъчни за предпазване на сърцето, по-високите дози само увеличават риска за стомаха”, посочи д-р Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница.

На сайта www.protekcia.com всеки може бързо и лесно да изчисли своя сърдечно-съдов риск, както и да получи информация за сърдечно-съдовите заболявания и начините за профилактика.

Коментари