Публикация

Диабет тип 2- причини, диагностика, усложнения и лечение

Диабет тип 2- причини, диагностика, усложнения и лечение

Захарният диабет е социално значимо заболяване, което означава, че обхваща голям контингент от хора. Можем да обобщим, че е епидемия. Към този момент в света има около 600 млн. болни от диабет, а в България са между 550 - 600 хил. души.


От всички диабетици в страната има едни 300хил. , които имат диабет и по някаква причина не се лекуват. Това говори, че са нужни промени в здравната система, за да се подобри това тежко състояние.


Причини за диабет тип 2

Пациентите с диабет от втори тип предстваляват 90% от всички болни с диабет. Има две причини за развитието на тази болест, като първата от тях е: увреждане на бета клетките на задстомашната жлеза, които секретират инсулин. В резултат на това има недостиг на този хормон в човешкия организъм. Неговата роля е изключително важна- той отговаря за метаболизма на захарите, които са основен източник на енергия, без която не можем да живеем. За пример може да дадем мозъка, на който са му нужни 20 гр. захари на ден, за да функционира нормално.

Втората причина е т.нар. инсулинова резистентност, при която задстомашната жлеза отделя достатъчно количество хормон, но той не постъпва в клетките. Наблюдава се и генетична детерминираност, при която заболяването обхваща цели фамилии. Факторите, които благоприятстват развитието на захарна болест са: затлъстяването, липсата на движение, неправилното хранене, стресът и др. Хората, при които откриваме диабет са главно с наднормено тегло. Това е доста обезпокоително, защото според статистиката около 60% от населението в България страда от затлъстяване.

Диагностика на заболяването

Поради липсата на болка и подмолното протичане на болестта диагнозата се поставя много късно. По мои проучвания при голям процент от хората, диабетът се открива на 4-та или на 5-та година. Когато дойде пациент в моя кабинет първо му снемам анамнеза. Той ни съобщава за пиене на големи количества вода, често уриниране, повишаване на апетита и напълняване. Следващата стъпка е да се направи изследване- т. нар. орален глюкозо-толерантен тест. Изследва се кръвната захар на болния сутрин на гладно, след което му се дава 85гр. пакетче захар, което той изпива и след 2 часа отново му се взима кръв. Ако втората проба показва кръвна захар над 10-11ммол., тогава можем да заключим, че болният развива захарен диабет. Тази проба е лесно се прави, но ни носи много информация.

Усложнения

Усложненията се развиват или поради неправилно лечение или заради късно поставена диагноза. Най-честите усложнения са сърдечно-съдовите, поради което в САЩ считат, че захарният диабет спада към сърдечно-съдовите заболявания. Исхемичната болест на сърцето и инфарктите покосяват хора с диабет. При захарната болест се засягат кръвоносните съдове. Това става по следния начин: кръвната захар, съчетана с малко количество холестерол, навлиза в съдовете, където склерозира и се образува плака. Тази плака запушва капилярите и се получават кръвоизливи. Те стоят в основата на диабетната ретинопатия и невропатия. Полиневропатията е заболяване, което се лекува изключително трудно. Според СЗО на всеки 15сек. в света се реже един крак. Това неминуемо води до инвалидизация, която трябва да се избегне с всички възможни средства.

Лечение

На първо място трябва да се избягват сладките храни и бялото брашно и да се засили физическата активност. Това може да е достатъчно не само да се стопира развитието на заболяването, но и да доведе до пълното оздравяване на болния. Болните трябва да засилят движението, при което муслулите се съкращават и "изсмукват" глюкозата от кръвта. На второ място, при по-тежък и изявен диабет, се предписват лекарства. Преди 6 години се откри, че човешките черва отделят инсулин. След това се направиха необходимите изследвания и така се създадоха нов вид лекарствени средства наречени инкретини, които съдържат този инсулин.Те дават много добри резултат в лечението на захарната болест.

Каквито и лекарства да се прилагат, за да бъде успешно лечението на диабет тип 2, е необходимо да се спазват следните условия. Пациентите трябва да изследват гликараният си хемоглобин на всеки 3 месеца. Той ни дава реална представа как протича лекарствената терапия и дали тя дава нужния резултат. Стойностите му трябва са до 7 ммол. На второ място е нужно лошият холестерол- LDL да не бъде повече от 2 ммол.Третото нещо, което трябва да следят е кръвното си налягане, защото то влече холестерола и захарите, благоприятства запушването на кръвоносните съдове и се получават кръвоизливи.

Коментари