Публикация

В САЩ е произведена първата партида ваксина срещу грип А/H1N1


Американската компания  Protein Sciences Corporation, която получи  поръчка за разработване на ваксина срещу свински грип чрез използването на клетки от насекоми на стойност 35 млн. долара, вече изпрати първите 100 хил. дози.

Според министъра на здравеопазването Кетлин Сибелиус, технологията на подготовка на ваксини е дотолкова напреднала, че търсенето на американски препарати за сезонен и пандемичен грип може да бъде удовлетворено.

Използваният от  Protein Sciences метод за разработване на ваксина съкращава значително периода на клиничните изпитания и на производство в  търговски  количества в сравнение с обичайните методи.

Преди десетина дни швейцарският фармацевтичен гигант Novartis, който получи от американското правителство 289 млн. долара за разработка на ваксина, съобщи, че е готов за клинични изпитания на първата партида.

В близките седмици  и френската Sanofi-Pasteur ще подготви за изпитания първите си дози ваксина.

Специалистите предупреждават, че вирусът може да мутира сезонно в Южното полукълбо, след което да се върне на север през есента в по-опасна форма. По подобен начин са се развили нещата при грипната пандемия от 1918 год., взела десетки милиони жертви.

Коментари