Как да се предпазим от слънчевите лъчи?
Веселин Красимиров Койнов
Веселин Красимиров Койнов
Експерт
Как да се предпазим от слънчевите лъчи?

Как да се предпазим от слънчевите лъчи?

Любимото на мнозина занимание през лятото, е да се отдадат на плажни забавления.

Автор: Христина Лозанска
Източник: http://dama.bg/


Любимото на мнозина занимание през лятото, е да се отдадат на плажни забавления. Но и това носи своите рискове, ако не се погрижим за кожата си предварително. През лятото слънчевите лъчи са много силни и вредни за кожата. За това е много важно да се предпазваме от тях с правилната козметика. Ето как да избегнем слънчевото изгаряне:

Първо малко за лъчите:

Ефектът на слънчевите лъчи върху организма на човек и по-конкретно върху кожата е резултат на ултравиолетовата радиация (UV-лъчи, UVA и UVB лъчи). Тя е част от спектъра на слънчевите излъчвания, които преминават през атмосферата и попадат върху земната повърхност. Слънчевият загар и изгаряне представлява защитен отговор на организма срещу действиетона UV-радиацията (асептично възпаление). Защитния механизъм на организма срещу вредното въздействие UV-лъчите е образуването и натрупването в кожата на специфично пигментно вещество – меланин.

Какво е фотозащита?

Козметичните средства прилагани с цел с слънце и фотозащита обикновено носят означение за стойността на слънцезащитния фактор SPF (Sun Protection Factor). Те целят намаляване на физиологичната реакция на организма към UV-лъчите – зачервяване (еритем) и пигментация.

Как да изберем подходящ продукт?

Основното нещо, с което трябва да се съобразим при избора на слънцезащитен продукт е типа кожа. Той се определя чрез наблюдение на някои основни черти на човека: цвят на косата, кожата и очите, вид на кожата и реакцията й при досег със слънчеви лъчи.

Тип 1 - Много светла кожа

Много чувствителна. Изключително светла кожа с много лунички, червеникав коса и светли очи. Дори след продължителни сеанси на слънце или в козметичен салон трудно могат да придобият тен или въобще не почерняват. Подходящи са продуктите за чувствителна кожа с много висок фактор на защита SPF 35+.

Тип 2 - Светла кожа

Светла кожа, понякога с лунички, руса или кестенява коса, сини, зелени или сиви очи. Както при много светлата кожа и тук са подходящи продукти с висок слънцезащитен фактор SPF 30+.

Тип 3 - Тъмна кожа

Светло-кафява кожа, без лунички, сиви или кафяви очи. Подходящи са продуктите със средно ниво на защита: SPF 15-25.

Тип 4 - Средиземноморски тип

Много устойчива на външни влияния кожа. Кафява кожа, без лунички, тъмно кафява коса, тъмни очи. Подходяща козметика: Както нисък (SPF 6-15), така и среден фактор (SPF 15-25).

А след това?

Въпреки слънцезащитата, кожата се изсушава по време на слънчевите бани, за това е хубаво да изберем и продукт за след слънце, който ще успокои и овлажни кожата. Подходящи са продукти с алое вера и кокосово масло.

И така, след като вече определихме типа си кожа и подходящата за него слънцезащитна козметика, е време спокойно да планираме и почивката си, ако все още не сме го направили. Хубаво и усмихнато лято от нас!

Мнения