Публикация

Как да се предпазим от слънчевите лъчи?

Любимото на мнозина занимание през лятото, е да се отдадат на плажни забавления.


Автор: Христина Лозанска
Източник: http://dama.bg/


Любимото на мнозина занимание през лятото, е да се отдадат на плажни забавления. Но и това носи своите рискове, ако не се погрижим за кожата си предварително. През лятото слънчевите лъчи са много силни и вредни за кожата. За това е много важно да се предпазваме от тях с правилната козметика. Ето как да избегнем слънчевото изгаряне:

Първо малко за лъчите:

Ефектът на слънчевите лъчи върху организма на човек и по-конкретно върху кожата е резултат на ултравиолетовата радиация (UV-лъчи, UVA и UVB лъчи). Тя е част от спектъра на слънчевите излъчвания, които преминават през атмосферата и попадат върху земната повърхност. Слънчевият загар и изгаряне представлява защитен отговор на организма срещу действиетона UV-радиацията (асептично възпаление). Защитния механизъм на организма срещу вредното въздействие UV-лъчите е образуването и натрупването в кожата на специфично пигментно вещество – меланин.

Какво е фотозащита?

Козметичните средства прилагани с цел с слънце и фотозащита обикновено носят означение за стойността на слънцезащитния фактор SPF (Sun Protection Factor). Те целят намаляване на физиологичната реакция на организма към UV-лъчите – зачервяване (еритем) и пигментация.

Как да изберем подходящ продукт?

Основното нещо, с което трябва да се съобразим при избора на слънцезащитен продукт е типа кожа. Той се определя чрез наблюдение на някои основни черти на човека: цвят на косата, кожата и очите, вид на кожата и реакцията й при досег със слънчеви лъчи.

Тип 1 - Много светла кожа

Много чувствителна. Изключително светла кожа с много лунички, червеникав коса и светли очи. Дори след продължителни сеанси на слънце или в козметичен салон трудно могат да придобият тен или въобще не почерняват. Подходящи са продуктите за чувствителна кожа с много висок фактор на защита SPF 35+.

Тип 2 - Светла кожа

Светла кожа, понякога с лунички, руса или кестенява коса, сини, зелени или сиви очи. Както при много светлата кожа и тук са подходящи продукти с висок слънцезащитен фактор SPF 30+.

Тип 3 - Тъмна кожа

Светло-кафява кожа, без лунички, сиви или кафяви очи. Подходящи са продуктите със средно ниво на защита: SPF 15-25.

Тип 4 - Средиземноморски тип

Много устойчива на външни влияния кожа. Кафява кожа, без лунички, тъмно кафява коса, тъмни очи. Подходяща козметика: Както нисък (SPF 6-15), така и среден фактор (SPF 15-25).

А след това?

Въпреки слънцезащитата, кожата се изсушава по време на слънчевите бани, за това е хубаво да изберем и продукт за след слънце, който ще успокои и овлажни кожата. Подходящи са продукти с алое вера и кокосово масло.

И така, след като вече определихме типа си кожа и подходящата за него слънцезащитна козметика, е време спокойно да планираме и почивката си, ако все още не сме го направили. Хубаво и усмихнато лято от нас!

Коментари