Публикация

Безплатни прегледи за разширени вени във Варна


Между 30 000 и 50 000 варненци страдат от хроничната венозна болест, но малко са наясно с проблема. Едва една четвърт от тях са се консултирали със специалист.

Това съобщи доц. Виктор Княжев, началник на клиниката по съдова хирургия във варненската болница „Св.Анна”.

По думите му, това е най-масовото съдово заболяване, наричано „болест на цивилизацията”. Ежегодно в клиниката се правят около 800 операции, една четвърт от тях са за разширени вени и то в напреднал стадий.

Освен хората със затлъстяване и привикналите на застоял начин на живот, предразположени към заболяването са всички, които работят прави. Коварното заболяване обикновено засяга 40 на сто от мъжете и 67% от жените.

„Много жени се лекуват с антибебе, като вкарват в организма си допълнително естрогени. Това води до отпускане на стените на съдовете, а оттам и до разширени вени. Те трябва да знаят за този риск”, уточни доц. Княжев.

Съдовият хирург посъветва жените да не носят тесни и много високи обувки (най-добре токът да не надвишава 3-5 см) и да спортуват плуване, колоездене или да вървят достатъчно дълго време пеш.

Сред полезните храни, които действат срещу развитието на болестта, са шоколад, зеле и моркови.

Сред първите симптоми на заболяването са болки в краката, тежест, подуване, нощни крампи (синдром на неспокойните крака).

На 1 и 2 юли в болница „Св. Анна” ще се проведат безплатни изследвания за разширени вени, след предварително записване.



 

Коментари