Публикация

ВМА с нова диагностична апаратура


Неинвазивен метод за ранна диагностика на преддиабетните състояния, бъбречните функции, сърдечно-съдовия риск и други заболявания се въвежда в Клиниката по ендокринология на Военномедицинската академия.

От лечебното заведение уточняват, че методът се прилага чрез специализиран апарат eZscan, който отчита в перспектива рисковете за здравето на пациента.

Предимствата на новия диагностичен метод са в това, че се извършва много лесно и бързо – само за две минути, като отчита резултата веднага.

Пациентът не е подложен на неудобства, болезнени манипулации като многократно взимане на кръв или вредни въздействия, както при други диагностични методи. Изследването се извършва чрез три сензорни устройства за главата, краката и ръцете.

Апаратурата е разработена от екип от специалисти на френските Военноморски сили, като в Европа се прилага от две години, и то само в няколко елитни медицински центрове.

ВМА ще бъде първото здравно заведение на Балканите, което ще я въведе. В началото диагностичните й възможности ще се ползват безплатно само от военния контингент, като постепенно ще бъдат обхванати и цивилните служители от системата на Министерството на отбраната и Българската армия.

Предвижда се през есента уникалната диагностична техника да бъде достъпна и за външни пациенти на болницата.

 

Коментари