Публикация

Националния ни олимпийски отбор по биология заминава за Дания

Националния ни олимпийски отбор по биология с ръководител доц. Албена Йорданова заминава в петък за Международната олимпиада по биология, която ще се проведе в Дания. Учениците от ПМГ решават задачи по имунология, биохимия и систематика.


Националния ни олимпийски отбор по биология се подготвя за поредната Международна олимпиада по биология, която ще се проведе в Дания след броени дни. Отборът заминава за Дания в петък. Ръководител на отбора е доц. Албена Йорданова,преподавател по биохимия в Медицинския факултет на Софийския университет. Другите ръководители на този звезден тим са доц. Снежана Томова от Биологическия Факултет на СУ и докторант Радослав Александров от Института по молекулярна биология на БАН. 

Цветослав е в 11 клас на СМГ, Виктория завърши 10 клас на НПМГ, Теодор е в 12 клас в НПМГ и е участвал в националните олимпиади от 2010 година насам, в една европейска и една международна олимпиада – в Индонезия“, а Лъчезар е в 12 клас в ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ - Кюстендил. Теодор иска да стане орнитолог, Виктория мечтае да учи биохимия и молекулярна биология, Цветослав иска да учи медицина, а Лъчезар се е насочил към спортната медицина. 

Миналата година отборът се завърна от Международната олимпиада по биология в Индонезия, където при отбори от 61 държави и 250 участника нашият отбор завоюва две почетни грамоти и два бронзови медала.

Явяването на Международна олимпиада не означава самоединствено много учене. Доброто представяне на подобно състезание изисква и съобразителност, и бързина, и много добро ниво на английски език - в отбора четат учебници на английски, както и знания по математика. Задачите, които се решават, са около 50, всяка съдържа по 4 въпроса. За три часа състезателите трябва да отговарят на 200 въпроса – и след няколко часа пак се явяват на още 50 задачи с по 4 въпроса. Това означава под минута на въпрос. Изисква се страхотна психическа устойчивост. На това е трудно да се издържи. Някои въпроси са кратки, а други – не, има и практически задачи. 

На националните олимпиади се състезават хора, които имат горе-долу еднаква подготовка. На международната олимпиада нивото е изключително високо, другите отбори са много добре подготвени, готвят се с месеци. Задачите на олимпиадите са на светлинни години от това, което се учи в училище.  Доц. Албена Йорданова дава пример със задача с антибиотици - задачи, изискващи знания по имунология, задачи като за бъдещи кардиохирурзи.

Отборът се подготвя с подкрепата на фондация "Америка за България" и на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки. В последните години те правят възможно участието на международни състезания не само на биолозите, но и математици, физици, информатици, химици и астрономи.

Коментари