Публикация

Националния ни олимпийски отбор по биология заминава за Дания

Националния ни олимпийски отбор по биология заминава за Дания

Националния ни олимпийски отбор по биология се подготвя за поредната Международна олимпиада по биология, която ще се проведе в Дания след броени дни. Отборът заминава за Дания в петък. Ръководител на отбора е доц. Албена Йорданова,преподавател по биохимия в Медицинския факултет на Софийския университет. Другите ръководители на този звезден тим са доц. Снежана Томова от Биологическия Факултет на СУ и докторант Радослав Александров от Института по молекулярна биология на БАН. 

Цветослав е в 11 клас на СМГ, Виктория завърши 10 клас на НПМГ, Теодор е в 12 клас в НПМГ и е участвал в националните олимпиади от 2010 година насам, в една европейска и една международна олимпиада – в Индонезия“, а Лъчезар е в 12 клас в ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ - Кюстендил. Теодор иска да стане орнитолог, Виктория мечтае да учи биохимия и молекулярна биология, Цветослав иска да учи медицина, а Лъчезар се е насочил към спортната медицина. 

Миналата година отборът се завърна от Международната олимпиада по биология в Индонезия, където при отбори от 61 държави и 250 участника нашият отбор завоюва две почетни грамоти и два бронзови медала.

Явяването на Международна олимпиада не означава самоединствено много учене. Доброто представяне на подобно състезание изисква и съобразителност, и бързина, и много добро ниво на английски език - в отбора четат учебници на английски, както и знания по математика. Задачите, които се решават, са около 50, всяка съдържа по 4 въпроса. За три часа състезателите трябва да отговарят на 200 въпроса – и след няколко часа пак се явяват на още 50 задачи с по 4 въпроса. Това означава под минута на въпрос. Изисква се страхотна психическа устойчивост. На това е трудно да се издържи. Някои въпроси са кратки, а други – не, има и практически задачи. 

На националните олимпиади се състезават хора, които имат горе-долу еднаква подготовка. На международната олимпиада нивото е изключително високо, другите отбори са много добре подготвени, готвят се с месеци. Задачите на олимпиадите са на светлинни години от това, което се учи в училище.  Доц. Албена Йорданова дава пример със задача с антибиотици - задачи, изискващи знания по имунология, задачи като за бъдещи кардиохирурзи.

Отборът се подготвя с подкрепата на фондация "Америка за България" и на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки. В последните години те правят възможно участието на международни състезания не само на биолозите, но и математици, физици, информатици, химици и астрономи.

Коментари