Публикация

Модифицирани картофи срещу СПИН


Учени от Харвард отглеждат експериментални картофи, които съдържат подобни на човешките антитела срещу СПИН и полово предавани болести.
 Изследването се основава върху откритието, че в секретите от влагалището и уретрата имат специфичен белтък, който унищожава някои от полово предаваните вируси и по този начин намалява значително риска от безплодие и при двата пола.

Ако антителата или т. нар. микробициди, отгледани чрез растенията, докажат своята ефективност при хората, ще е възможно да се използват като профилактичен метод за предпазване от СПИН, гонорея, вирусни инфекции и възпаления на половата система, независимо дали се използва контрацепция, или не. Това поясни д-р Райна Фичорова, имунолог от Харвадския институт и участник в 12-ия международен симпозиум по имунология на репродукцията във Варна.

В момента учените разработват над 60 препарата, под различни форми, съдържащи тези антитела. Част от тях ще се използват и като противозачатъчни медикаменти, други пък ще могат да се употребяват по време на бременност, каза д-р Фичорова. 

Коментари