Публикация

Нов локален препарат без странични действия в борбата с болката

Една от най-честите причини за приема на болкоуспокояващи лекарства са проблемите в опорно-двигателния апарат.


Една от най-честите причини за приема на болкоуспокояващи лекарства са проблемите в опорно-двигателния апарат. При това напълно невярно е мнението, че става въпрос основно за хора от третата възраст. Известно е, че два основни фактора при младите също могат да доведат до остри или хронични болки в стави и мускули. От една страна те се срещат при работещите на бюро и с компютър заради обездвижването и неправилната стойка, а от друга страна – при заетите с физически труд или активно спортуващите, защото те натоварват прекомерно различни части на тялото си. Разбира се, отделна група са хората над 50 – 60 г., при които се развиват дегенеративни костно-ставни заболявания, най-често остеохондроза, масово известна като „шипове“.Овладяването на острата болка неминуемо изисква прилагането на перорални медикаменти. Но те трябва да се приемат в максимално ниска доза за възможно най-краткия период от време. Най-често се предписват така наречените нестероидни противовъзпалителни препарати (НСПВС), които освен противоболков, имат и различно изразен противовъзпалителен ефект. Ограничението в приема им обаче се налага заради възможните странични ефекти, които включват дразнене на стомашно-чревния тракт, натоварване на черния дроб, задръжка на течности и повишаване на кръвното налягане, алергии. Затова не трябва да се приемат особено внимателно и дори да се избягват при хора, които имат гастрити и язви, хроничен хепатит, хипертония и мозъчно-съдова болест. Унгвентите и кремовете, съдържащи нестероидни противовъзпалителни съставки са по-щадящи за организма, но дори при локално приложение на такива средства, не се изключва проникване на активното вещество в кръвообращението и системно въздействие. Особено, ако се третират големи повърхности от тялото по-продължително време.

В аптеките вече е достъпен нов локален препарат под формата на спрей, чието ефективно действие срещу болка и скованост в ставите и мускулите се съчетава с липса на странични ефекти. OXYPAIN oil (Оксипейн ойл, спрей 150 дози) е иновативен, уникален по своя състав продукт, без аналог на българския пазар. Основната му съставка са извлечени по специална технология натурални етерични масла. Тяхната концентрация в състава на маслото е много висока – над 90 процента. В древността също са познавали потенциалните лечебни свойства на някои растителни етерични масла. Но тогава за постигане на желания ефект са оставяли изходния продукт на слънце в плитки съдове в продължение на години и така са получавали субстанция, прилагана срещу различни видове болка. Едва през 1950 г. френският професор Пиер Беранже от института „Пастьор“ попада на писмени данни за обезболяващите свойства на тези терапевтични масла и се заема с проучване на характеристиките им и възможностите за производство в съвременни условия. Така той открива подходящите суровини и създава технология за ускорение на процеса в лабораторни условия. Успява да получи оксигенирани глицеролови естери на натурални етерични масла, които имат доказано противоболково действие. Клиничният опит с тях е повече от 15 години в Европа, а от няколко години и в Америка. Проведени са редица клинични изпитвания, както за ефективност, така и за безопасност и поносимост. Резултатите, установени при над 500 пациенти от двата пола, показват чувствително намаляване на болката, сковаността и затруднената подвижност след шест седмично приложение при средно две апликации дневно.

Препаратът OXYPAIN oil е ефективен при ставно-мускулни болки, увреждане на междупрешленните дискове във всички сегменти на гръбначния стълб, мускулни и ставни травми – разтежения, натъртвания, навяхвания, разкъсвания на мускулни влакна, остеоартроза, ревматоиден артрит и др. (Вестник Животът Днес)

Прикачени файлове

Oxypain-Presentation1.ppt

Коментари