Публикация

НАЙ-МОДЕРНАТА АПАРАТУРА ЗА ОПЕРАЦИЯ НА ОЧНО ПЕРДЕ ИМА В МБАЛ „Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ“ – КЪРДЖАЛИ

Най-модерната апаратура за операция на катаракта (очно перде) пристигна в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали - апаратът Centurion (Alcon) .


Най-модерната апаратура за операция на катаракта (очно перде) пристигна в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали. Тя е най-новото световно достижение на офталмологичната наука в сферата на катаракталните операции, без аналог до момента. Апаратът Centurion (Alcon) принадлежи към т.нар. клас на очните роботи, тъй като параметрите на операцията са предварително заложени в софтуера и машината сама следи и контролира всичко по време на операцията. Той е част от серията „операционна на бъдещето”, защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп, и др.

Възможностите на Centurion бяха демонстрирани в България по време на очен конгрес с хирургия на живо, който се проведе през май т.г. Участниците в конгреса – над 300 офталмолози от цялата страна отбелязаха, че това е златният стандарт в операцията на перде. С такава апаратура разполагат много малко клиники в България, като МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали е една от тях.

На 10 юли, т.г., петък, ще бъдат извършени и първите операции с Centurion. Те ще се проведат под ръководството на националния консултант по офталмология проф. д-р Ива Петкова. Проф. Петкова е един от първите офталмохирурзи, които са внедрили този тип апаратура в България.

Операцията на перде е най-често извършваната не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Пердето представлява помътняване на естествената човешка леща, което се случва с напредването на възрастта. Единственото лечение е операцията и замяната на естествената леща с изкуствена.

Само допреди 15 години операцията на перде се е извършвала ръчно, с шевове и травми за пациента. Сега, благодарение на съвременната техника, с помощта на ултразвук помътнялата естествена леща се раздробява и отстранява от окото, а на нейно място се поставя нова, изкуствена. Изкуствената леща гарантира дори по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини. Всичко това се извършва под строг компютърен контрол, с предварително зададени параметри. Операцията трае 15 минути, тя е безкръвна и безшевна, провежда се с капкова упойка и пациентът може да си бъде вкъщи още на следващия ден.

Възрастта, в която се появява пердето, обикновено е след 50-те. Затова редовните очни прегледи след 50 са наложителни. 

Коментари