Публикация

Да отслабнеш и да останеш строен – не е утопия!


Повечето хора с наднормено тегло мечтаят за диета, която да е ефикасна, здравословна и лесно изпълнима. А резултатът от нея да е траен. Възможно  ли е това? Докъде се простират възможностите на съвременната диетология?

  На въпросите на health.bg отговаря ендокринологът д-р Маргарита Виткина от медицинския център „Младост Мед 1”. 

Д-р Виткина, каприз или необходимост е изработването на индивидуален режим при хора с наднормено тегло?
Всеки човек е неповторим, няма да намерите двама души, идентични като генетичен, белтъчен състав или външен вид. Близнаците, които са като две капки вода, пак се различават по нещо.  Същото е с хранителния режим. Разбира се, има някои общи принципи в диетите, които изработвам индивидуално за пациентите,
Изключват се храните, които съдържат много мазнини (предимно от животински произход). Не 100 процента, защото в мазната храна се намират мастно разтворимите витамини. Най-важното е една диета да не вреди на пациента, а само да му помага. Затова задължително е необходимо да има преглед, изследвания. Трябва да се установи какъв тип е затлъстяването, има ли  ендокринни или други заболявания, които повлияват обмяната на веществата – проблеми с щитовидната жлеза, диабет,  злокачествени заболявания...

Всеки ли може да отслабне чрез диета? Има ли заболявания, при които това е противопоказно?
Нито един пациент не може да бъде отхвърлен от такава диета. Правила съм диети на пациенти, които са преболедували от  злокачествено заболяване и имат нужда от редуциране на теглото.  Това е възможно, защото принципът, на който залагам, е рационалното хранене. 

Какво трябва да включва една диета, базирана на този принцип?
Диетата трябва да включва всичко необходимо за  организма.
Да се консумират плодове, и то не като фреш или сок, а да се приемат  заедно с фибрите и бластите, вместо после да ги добавяме, за да сваляме холестерола. Трябва да има достатъчно белтъчна храна, трябва да има и малко количество мазнини, но предимно от растителен произход.Белтъците, мастите, въглехидратите трябва да са в определено съотношение. Превес трябва да има въглехидратната храна –  около 50-60%, а белтъчната да е 25-30%.  

Защо въглехидратите трябва да имат превес?
Защото въглехидратите са важен източник на енергия за организма – единствено те изгарят до вода, въглероден двуокис и енергия. И не отделят никакви токсични вещества. Много е важно в диетата да има въглехидрати, но не захар, а въглехидрати, които се резорбират бавно. Да има достатъчно фибри, бласти, витамини. 

За хляба, който е богат на въглехидрати, са изписани много противоречиви мнения. Трябва ли да се изключва от менюто?
В диетата трябва да има хляб. Може да е само на закуска, защото тогава въглехидратите ще се разградят най-пълно. Не да поемем много въглехидрати вечер и да легнем да спим. Тогава те ще се превърнат в мастна тъкан. В люспите на житото се намират витамините от група В, които са важни за нервната система. Затова хлябът не бива да е бял.  Ако е произведен от бяло брашно, което е изключително пречистено, в него ще намерим само въглехидрати. 

Мазнините традиционно са в ролята на „злодея”. Защо трябва да ги има в диетата?
Защото в мазнините се намират витамин Д, витамин А, витамин Е. Това са витамини, които са и антиоксиданти. Те предпазват кожата от стареене, изчистват организма от свободните радикали,  които образуват туморните клетки. 

Каква е ролята на белтъците? Опасно ли е, когато се прекалява с тях?
Непременно трябва да има белтъчини в диетата. Не е задължително да се консумират тежки червени меса, особено през лятото. Пилешко и риба е достатъчно – в тях се съдържа необходимото количество белтъчини, микроелементи. Има калций и фосфор, които са   важни за костите. (Костта не е само калций, тя е и белтъчна  структура, върху която се наслагва калцият.)

Единствено белтък не може да бъде синтезиран от другите храни в организма. Белтъкът, както и мазнините, участват в клетъчната мембрана, в клетъчната структура, в нашите мускули и кости. От захар или от мазнина не може да бъде направен белтък. Ако белтъкът е в излишък, както е в белтъчната диета, организмът може да синтезира и захари, и мазнини.
Проблемът е,  че това трябва да го свърши черният дроб, който се натоварва неимоверно много. При разграждането на белтъците се отделят урея, креатинин, пикочна киселина, които бъбреците трябва да изчистят. Това ги натоварва.

Чисто белтъчните дни са много натоварващи за организма, даже при млади и здрави хора се наблюдават отклонения в биохимичните показатели след едномесечна диета. При пациенти, които имат предимно белтъчна обмяна, постиженията като редукция на теглото са много добри, но късните резултати не са добри. 

Постижимо ли е диетата да е едновременно ефикасна, здравословна и лесно изпълнима?
Ако предложим на някого да приготвя храната си чрез сложни ритуали, или да готви за закуска, обяд и вечеря, можем да бъдем сигурни, че няма да спази предписания хранителен режим  повече от 10 дни. Затова правя диетата заедно с пациента. Държа той да сподели какво обича и в какви количества, за да се съобразя с неговото желание. Ако диетата е сложна или пациентът не харесва това, което яде, тя е обречена на неуспех. Тогава няма полза нито за лекаря, нито за пациента.

 И диетата, и физическата активност трябва да са съобразени с предпочитанията на пациента. Не можем да променим драстично  всичките му хранителни навици, в началото проявяваме толеранс, наблягаме  на предпочитани от него храни. След това постепенно свиква да се храни както трябва и няма нужда от моите диети. Чувствам се най-доволна, когато пациентите достигнат желаното тегло и спрат да се обаждат, което означава, че са се научили да се хранят здравословно сами. Моята цел е не да ги правя зависими от моите диети, а да ги науча да се хранят правилно.

Утопична ли е идеята, че ако вече е постигнато желаното тегло, то може да се запази години наред без драстични ограничения?
Не е утопична, защото мастната тъкан е метаболитен буфер.  Голямото количество мастна тъкан, особено в областта на туловището, затруднява обмяната на веществата. Когато тя е в нормално количество, е много лесно да ядем и „забранени” неща без да увеличаваме теглото си.
Обикновено първият проблем възниква, когато решим, че имаме 2 излишни килограма, правим сами диета, сваляме 3 килограма и след два месеца качваме 5. Оттам нещата тръгват стъпаловидно нагоре.

Затова е важно диетите да не са самоцелни, да не са кампанийни. Имам и пациенти, които се нуждаят от покачване на теглото, но имат много малко количество мастна тъкан. При тях е голям  проблем да увеличат теглото си. Те се хранят правилно и редовно,  но понеже го няма метаболитният буфер, през зимата разграждат страшно много. Нямат обвивка, която да пази топлината на тялото.  По същия начин през лятото не понасят топлината и отново разграждат интензивно, често боледуват и това на свой ред води до понижаване на теглото. 

Проблемът с ниското тегло и с малкото количество мастна тъкан също е тежък. Природата не търпи крайности. Всичко трябва да е около някакви средни стойности.

Как се контролира промяната на теглото? Какво трябва да се направи, за да е трайна?
Вече навсякъде има кантарчета, които измерват процента на мазнините, течностите, мускулната маса в тялото. Много е важно редукцията на теглото да става само за сметка на мастната тъкан, да не се разграждат мускули, да не се разграждат кости.
Да не се губи водното съдържание на организма – човек се ражда с 95% вода в тялото си и умира с 65%. Стареенето е бавно съхнене. Така че е важно да се пият достатъчно течности. А обикновено имат ниско съдържание на вода пациентите със затлъстяване, защото мастната тъкан е хидрофобна и не задържа течности.

Много е важно да се отслабва бавно, всичко зависи от изходното тегло. Ако човекът тежи 140 кг, 5 кг за месец са добра редукция.   Но ако трябва да свали 6 или 7 кг, е по-добре теглото да намалява  с 2-3 кг месечно, да ги задържи 3 месеца, защото мозъкът има метаболитна памет. „Помни” килограмите 3 месеца назад и се мъчи всячески да ги върне, затова трябва да има период на задържане на теглото, след което с подходящ режим би могло да се задържи с години без да създава проблеми. Не трябва всяка вечер да се употребява концентриран алкохол, да се пие много бира, да се ядат сладкиши на корем, просто храненето трябва да е здравословно.

Коментари