Публикация

Светът се сблъска с феномена „детска хипертония“

​Експерти вече бият тревога по повод растящия брой на подрастващите, страдащи от хипертония. Днес в болниците нерядко попадат деца под 5-годишна възраст, които имат повишено кръвно налягане.


високото кръвно при децата трябва да се овладее

По данни на официалната статистика във Великобритания през последните 10 години броят на хоспитализираните пациенти под 16 години, страдащи от повишено кръвно налягане, е нараснал три пъти. В болниците се оказват и стотици деца под 5 години, при които вече се констатират признаци на хипертония.

Според специалистите причина за поставянето на тази диагноза при невръстни деца и подрастващи е начинът на хранене с голямо количество сол, редовната употреба на продукти с „кухи калории“ като чипсове, както и т.нар. фаст фууд.

Представителите на медицинската и здравната общност все още не могат да установят категорично дали хипертонията при децата се предизвиква от прекалено многото сол в менюто им, или е следствие от епидемията на детско затлъстяване. В някои случаи повишеното кръвно налягане може да е следствие от проблеми с бъбреците или сърцето.

Въпреки това неотдавна проведено във Великобритания изследване установи, че повече от половината седемгодишни деца употребяват прекалено много сол. В тази възрастова група солта в дневното меню не бива да е повече от 5 грама, но при 25% от участващите в изследването тя превишава 6,7 грама.

Резултатите от проучване на университета в Бристол с участието на 600 деца на възраст от 7 до 15 години показали, че по-голямата част от солта децата получават чрез готовите храни като пици и хамбургери. При това всички деца, употребяващи сол над препоръчителните граници, страдали от повишено кръвно налягане. Както е известно, в по-късна възраст това може да доведе до по-голям риск от инфаркт и инсулт.

Пет начина да не допуснем високо кръвно налягане

1. Постоянен контрол

Предупреден – значи въоръжен. Отидете в аптеката и си купете апарат за мерене на кръвно налягане, независимо че сте под 50-годишна възраст. Не смятайте, че постоянното измерване на кръвното налягане е признак на старост – инсултите и инфарктите много се „подмладиха“. Ако отделите по минута на ден, за да си измерите кръвното налягане, ще можете навреме да засечете проблема и да се обърнете към лекар.

2. По-малко фруктоза

Последни изследвания установиха, че фруктозата значително увеличава риска от хипертония при хора, които имат в семействата си близки с повишено кръвно налягане. Подсладителят, който е монозахарид, се използва в много преработени продукти като сладкиши и бонбони. Затова внимателно четете етикетите на храните, които купувате.

3. Повече банани и черен шоколад

Съдържащият се в бананите и черния шоколад калий е свързан с понижаване на кръвното налягане, затова включете тези продукти в ежедневното си меню.

4. Релаксирайте

Съществуват много техники, позволяващи да се отпуснем, и всички те снижават риска от хипертония. Изберете този начин, който ще подхожда именно на вас. Може да е йога, медитация, спорт, музика или просто среща с приятели.

5. Лекувайте се в екип

При поставянето на високото кръвно налягане под контрол много по-ефективно е да действате с екип професионални медици. Консултирайте се с фармаколог за лекарствата, с диетолог за правилното хранене, с психолог за методите на релаксиране и избягване на стреса и не забравяйте джипито. Така битката ви с хипертонията ще е много по-успешна.

Коментари