Публикация

ЗДРАВЕопазване или БОЛЕлечение?


Д-р Александър Симидчиев, директор „Стратегическо развитие” на GlaxoSmithKline, за печелившата философия в здравеопазването:

Д-р Симидчиев, защо в повечето случаи вместо истинско здравеопазване у нас има болелечение?
За съжаление, това е така не само в България, но и по целия свят. А иначе здравеопазването би трябвало да бъде основно фокусирано върху запазването, съхраняването на здравето. Защото отдавна е установено, че много по-ефективно е и за конкретния пациент, и за обществото да предпазиш от заболявания, отколкото след това да ги лекуваш.
Това ли е причината Glaxo да влага много усилия в създаването и налагането на ваксини?
За нас стратегията е ясна. Естествено, на първо място стои задачата да се спасят чрез медикаменти най-тежко болните, но след това усилията трябва да бъдат насочени към предпазване от заболяванията.

В момента след чистата питейна вода ваксините са вторият решаващ фактор за опазване на здравето на здравите.
Няма нищо по-хубаво от това, че за голяма част от хората болести като едра шарка, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич), морбили, рубеола, епидемичен паротит и др. са само далечни понятия. И това се дължи именно на ваксините.

Но практиката доказа, че когато има пропуски в системата за ваксиниране, причинителите на тези заболявания може отново да се появят. Така стана и в България преди няколко години – неваксинирани деца развиха полиомиелит.

Кои са последните постижения във възможността да се предпазим от заболявания?
Това са ваксините срещу пневмококовите заболявания, срещу ротавирусните инфекции и срещу рака на маточната шийка.

Според Световната здравна организация най-честите заболявания, предизвикващи смъртност, са пневмококовите инфекции. Те причиняват тежки пневмонии, възпаления на средното ухо, менингити.

Вече можем да предпазим успешно децата си от тези болести чрез съвременна ваксина.
Ротавирусите са сред причинителите на тежки стомашно-чревни инфекции, които нерядко изискват болнично лечение при малките деца и отслабват сериозно организма им. Срещу тези вируси също има ваксина, която вече е достъпна и в България.
По отношение на рака на маточната шийка статистиката в България е достатъчно тревожна. Всеки ден от това заболяване у нас умира по една жена. Затова е важно превантивното поведение – поставянето на ваксина още в ранната възраст на момичетата, преди началото на половия живот, за да се предпазят от човешкия папиломен вирус (HPV), за който категорично се доказа, че предизвиква рак на маточната шийка.
Защо след доказването на една ваксина минава толкова много време, докато започне да се прилага масово?
Често ваксините стават жертва на собствения си успех. С предотвратяването на определени заболявания те изчезнаха или намаляха до степен обществото да не ги вижда, да не усеща заплахата от тях.

И сигурно някои започват да си мислят, че страшните болести са изчезнали от само себе си. Но най-важното е хората да разполагат с информация. Доказано е, че в обществата, в които хората са информирани за съвременните възможности за предпазване от заболявания, за здравословен начин на живот и за качествено лечение, продължителността на живота е по-висока и заболеваемостта е по-ниска.

Коментари