Публикация

Пробиотиците оказват подкрепа на чревната лигавица, стабилизирайки имунната защита

Живите бактерии, които се съдържат в пробиотиците, са изключително ефективни в борба с инфекциите, при стомашно-чревни инфекции и антибиотично лечение


Живите лактобацили в пробиотиците спомагат работата на черватаСтомашно-чревният тракт има имунна функция. С честите боледувания имунната функция отслабва - т.е. способността й добре да предотвратява инфекции, както и да възстановява организма, намалява. Неправилното хранене, вирусите, всяка външна агресия създават предпоставки за ранимост на чревната лигавица и за да извърши своята работа като имунна защита, трябва да бъде подкрепена. Ресничестият епител, който покрива лигавицата и я почиства при всяка инфекция,губи ресничките. Възстановяването на лигавицата става много бавно, ако не се вземат мерки.Когато се провежда антибиотично лечение, пробиотиците са задължителна съпътстваща част от лечението. Ролята на живите микроорганизми, съдържащи се в тях, е да се подготви имунната защита, така че при контакт с вируси или други външни агенти, инфекцията да бъде предотвратена или заболяването да бъде прекарано в по-лека форма Живите бактерии осигуряват по-добра възстановимост на лигавицата, за да влезе в действие и имунната й функция.Те действат като имунорегулатори, подготвяйки стените на червата за правилното усвояване на хранителните вещества и подпомагат производството на витамините А, B и К. Те са активен производител на бактериоцини – естествени антибиотици, които убиват лошите бактерии и създават в червата среда, препятстваща размножаването на нежеланите бактерии.

Неправилното хранене също се отразява на защитната имунна функция. Когато на организма не се доставят необходимите вещества, стомашно-чревният баланс бива нарушен и се появяват проблеми със стомаха, изразяващи се в запек или разстройство, чревен дискомфорт, колики, колити. Добавянето на пробиотични лактобацили компенсира тази липса и възстановява баланса.

Например – при намаляването на консумацията на хляб, намаляват и добрите бактерии, защото хлябът е богат на витамин D и стимулира производството на лактобацили. Много учени са на мнение, че чревната дисбиоза стои в основата на редица съвременни заболявания.

Коментари