Публикация

Майки настояват за разяснителна кампания за ваксините


По повод обявената в края на миналата седмица промяна в Наредбата за имунизационния календар от УС на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" изразиха благодарност за взетото решение. 

Времето за него беше назряло отдавна, каза за health.bg Таня Жоакимсман. В същото време сдружението напомня, че остава неизпълнен ангажиментът, поет от МЗ, за организиране на мащабна информационна кампания за имунизационния календар.
Сдружението „Настоящи и бъдещи майки" смята, че все още не се разясняват с достатъчна интензивност и обхват важността, както и всички аспекти на ваксинациите, особено на задължителните.

Както съобщихме, в новата наредба към задължителните имунизации се добавят два нови антигена – срещу Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и срещу Стрептококус пневмоние (пневмококи). В ранна детска възраст тези микроорганизми са едни от основните причинители на респираторни инфекции, пневмонии, отити.
  
Според Световната здравна организация, Hib-инфекцията е втората по честота причина за смърт при деца под 5-годишна възраст, с относителен дял от 15% в страните, в които не се провежда имунизация, каквато е и България.

Пневмококовата инфекция е най-честата ваксинопредотвратима причина за смърт при деца под 5-годишна възраст с относителен дял от 28 %.
Тя е тежък медико-социален проблем поради тежките инвазивни форми с неблагоприятна прогноза - пнемония, менингит и сепсис, и поради високата честота на локалните инфекции - отит на средното ухо, синуит и бронхит.

Коментари