Публикация

Предизборните обещания за здравеопазването

Д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че партията ще гарантира договарянето и честната конкуренция на изпълнителите на медицинска помощ


На дискусия за здравеопазването политическите партии представиха предизборно вижданията си за развитие на сектора.

Д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че партията ще гарантира договарянето и честната конкуренция на изпълнителите на медицинска помощ. „В условията на конкуренция пациентът ще може да избира сам къде да получава медицински услуги и къде да се осигурява. За нас НЗОК ще остане фундаментът, но ще въведем едно надграждане чрез здравноосигурителните фондове.” – посочи д-р Лъчезар Иванов. 


ГЕРБ е за преминаване от клиничните пътеки към диагностично свързаните групи, за изготвяне на регистри за заболяванията и  изграждане на ясна здравна стратегия .

За гарантиран достъп до качествени здравни услуги и развитие на профилактиката се обявиха от БСП. Д-р Симеон Василев подчерта, че здравеопазването е приоритет за партията, доказателство за което е проведената политика през последните 4 години.

ДПС е за промяна на финансирането на здравния сектор и за демонополизация на НЗОК. Д-р Матей Матеев изрази мнението, че трябва да се създадат програми, които да дофинансират болничните услуги.

Д-р Недялко Калъчев от ЛИДЕР и „Новото време” съобщи, че коалицията подкрепя демонополизацията на здравната каса, но тя задължително трябва да е свързана с реформи и в пенсионната система. Основен приоритет на коалицията е по-голям достъп до здравеопазване.

От „Ред, законност, справедливост”, смятат, че държавата трябва да поеме здравното обслужване на лицата до 18-годишна възраст, да бъде въведен активен граждански контрол върху финансирането на здравния сектор, както и да има данъчни отстъпки за тези, които спонсорират болничните заведения.

НДСВ ще се опита да защити здравната система от изтичане на кадри.
„Дали ще има демонополизация на здравната каса, или ще се даде тежест повече на доброволното здравно осигуряване, няма значение, тъй като тези два модела не си противоречат.” – подчерта д-р Антония Първанова, според която най-важното е моделите да работят по ясни правила.

Синята коалиция е за промяна и надграждане на здравноосигурителния модел на финансиране, както и да бъде определен ясно ангажиментът на държавата. Според Петър Москов трябва да се въведе базов пакет, който обхваща определени заболявания.

Срещата се проведе по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

Коментари