Публикация

Ракът на маточната шийка е победим с ваксина и ранна диагностика


Преди години най-висока беше заболеваемостта при жените на 40-годишна възраст. Сега все по-често с болестта се сблъскват млади жени. Има концепции, разработки, национални програми, но на практика се оказва, че те не действат. Преди 20 години, когато имаше стройна профилактична система, случаите за страната бяха около 600-700 годишно.
Това заяви пред health.bg д-р Янчо Делчев, акушер-гинеколог в Клиниката по обща и онкогинекология в Пета МБАЛ, София.

Въпреки че цервикалният рак е много лесна за откриване и за диагностика локализация, у нас всяка година от него заболяват около 1300 жени.
Трагичната статистика може да бъде повлияна чрез работещ цитологичен скрининг и здравна просвета.
За основен причинител се смята човешкият папиломен вирус, затова ваксинацията срещу вируса е  основен начин да се намалят случаите на рак на маточната шийка в България.

„Човешкият папиломен вирус е много широко разпространен. Въвеждайки ваксината, ние можем да ограничим броя на жените, които ще имат контакт с такъв вирус и той в последствие би причинил изменения по шийката на матката.” – посочи д-р Янчо Делчев.

Освен преди започването на полов живот, ваксината може да бъде приложена и при по-възрастни жени. Необходимо е обаче предварително да се направи типизация, т.е. да се вземе материал от маточната шийка, за да се види дали тази жена носи вече вируса.

„Важно е жените да знаят, че този рак протича безсимптомно и те не могат да разчитат на клинични признаци. А от ранното откриване на заболяването зависи изходът на лечението. Ракът на маточната шийка може да бъде диагностициран само след класически преглед, включващ задължително цитонамазка. Чрез нея могат да се открият измененията на шийката на матката.” – подчерта д-р Делчев.

Коментари