Публикация

Първа безкръвна операция на простата във Варна


Първата операция, направена с модерния лапароскопски сет, който община Варна закупи за урологичната клиника към болница „Св. Анна”, вече е факт.

Пациентът е 62-годишен варненец, страдащ от рак на простатата.
Тъй като мъжът не е имал туморни разсейки, лекарите са преценили, че е подходящо да се приложи безкръвна, но радикална операция.

На пациента е отстранена простатната жлеза, заедно със семенните мехурчета и тазовите лимфни възли. Лекарите уточняват, че се очаква мъжът да се възстанови бързо, тъй като при лапароскопските операции разрезите са минимални и последващите усложнения са почти изключени.

Ракът на простата е втората причина за смърт при мъжете след карцинома на белия дроб. В Европа ежегодно заболяват около 300 000 души, като половината от тях умират.

Във варненския онкодиспансер в момента с тази диагноза се водят 300 души от Варна, Добрич и региона. И тъй като честотата на болестта е твърде висока, а радикалното отстраняване на жлезата се налага все по-често, специалистите са на мнение, че безкръвната операция е най-добрият метод, познат досега.

Лапароскопската простатектомия досега се правеше единствено в болница „Лозенец” в София.

Коментари