Публикация

Жените вече избират партньор по-бързо


Според психолози жените могат да поддържат безразборни връзки с не по-малка интензивност от мъжете.

Резултатите от изследвания на американски учени от Северозападния университет  противоречат на еволюционното обяснение за избор на интимен партньор, съгласно което жените са силно зависими от репродуктивната си функция – раждане и отглеждане на здраво потомство – и това е причината да подбират по-внимателно сексуалните си връзки.

На доброволките, участващи в изследването, било предложено да се срещнат в рамките на 4 минути с различни мъже. В експеримента участвали общо 350 млади хора. Очаквано, мъжете правели своя избор на евентуална  партньорка значително по-експедитивно.

Учените обаче с удивление констатирали, че лимитираното време за опознаване заличило разликите между двата пола при избора – жените също като мъжете се стремели да се срещнат с повече партньори и се спирали на първия, предизвикал симпатия.

Според изследователите, независимо от пола, при такива бързи запознанства набелязването на потенциален партньор увеличава желанието търсенето да спре и следващите кандидати въобще да не бъдат проучвани.

Учените правят извода, че при интензивния  съвременен живот жените също стават по-малко придирчиви и взискателни към избора на партньор, стремейки се да приключат с подбора възможно най-бързо.

Коментари