Публикация

345 пловдивчанки се изследваха за рак на маточната шийка


345 жени са се изследвали за рак на маточната шийка в пловдивската Университетска болница „Свети Георги” в периода 9-25 юни.

От кампанията са обхваната жени на възраст от 12 до 50 години.

Заболявания и хормонални смущения са установени при 116 пациентки.
На 27 жени е поставена диагноза миома. При 26 от изследваните е открита по-лека форма на инфекция на маточната шийка – т. нар. ендоцервицит. „Те, както и 17 жени с полипи на матката и маточната шийка веднага са насочени към специалисти.” - каза проф. Никола Милчев, ръководител на АГ клиниката.

Той поясни, че освен прегледите и изследванията за туморни маркери, целта на кампанията е била да запознае жените и с възможностите за предпазване от човешкия папилома вирус, който причинява рак на шийката на матката.

„Пред пациентките беше направена сравнителна характеристика на различни видове ваксини срещу вируса, подходящи за жени от 10- до 55-годишна възраст.” - допълни проф. Милчев.

Заради големия интерес към тези прегледи, се обмисля възможността към АГ-клиниката на Университетската болница да се създаде мобилен кабинет за наблюдение на най-разпространените женски заболявания.

По този начин лекарският екип ще може да посещава предприятията, в които работят жени. На служителките няма да се налага да вземат почивен ден за посещения при акушер-гинеколог и специалист по онкологични заболявания на млечните жлези.

 

Коментари