Публикация

22 млн.деца в Европа са с наднормено тегло


22 милиона деца в Европа са с наднормено тегло. Това съобщи Меглена Кунева, еврокомисар по защитата на потребителите, която се включи чрез видеоконферентна връзка в дискусията „Здравословното хранене на учениците”.

Комисар Кунева изрази безпокойството си от големия брой на деца с повишено тегло, който всяка година нараства с 1,2 млн.

Според Меглена Кунева, проблемът може да се реши чрез възпитаване на здравословни навици у подрастващите. Така например в „Европейския дневник на потребителя” има отделен раздел, посветен на правилното хранене. Той е разпространен в 637 училища в България и в общо18 хиляди в Европа. Страната ни може да заяви още издания от дневника.

Като друга възможност за решаването на проблемите със здравословното хранене еврокомисарят посочи забраняването на реклами за деца, в които се използват известни лица и герои. Според Меглена Кунева родителите трябва да вземат активно участие в избора на доставчик на продукти в училищата и да следят за годността на храните, както и за съдържането.

Комисар Кунева се ангажира да предложи национална програма за здравословното хранене в Европейската комисия, ако родителите изготвят такава.

Групата неправителствени организации (Инициативен комитет на родители, регистрирани в портала bg-mama, Асоциация „Родители” и „Асоциация за родителска активност”), по чиято инициатива се проведе срещата в Министерството на образованието, настоя за изготвяне на нов рецептурник в детските градини, за регулиране на рекламите на храни, както и за включване на нов модул в образователната система, свързан със здравословното хранене.

Коментари