Публикация

МЗ: Взети са мерки за осигуряване на Херцептин


Министерството на здравеопазването е предприело всички необходими мерки да осигури лечението на пациентки с рак на млечната жлеза, така че през следващите 1-2 месеца да не се допуска забавяне при започване на терапията с препарата Херцептин.

Вчера от фондация „Утре за всеки” сигнализираха, че има сериозен проблем с доставките на лекарственото средство.

Здравното ведомство уточнява, че към момента осигурява лечението на 220 жени, което е близо 20 пъти увеличение в сравнение с 2005 г.

Едногодишният курс на лечение с медикамента възлиза на 72 хиляди лв. за една пациентка, или общо близо 16 милиона лв. годишно само за този лекарствен продукт.

„Необходимо е да се отбележи, че в редица европейски страни за започване на лечение с такива високотехнологични скъпоструващи медикаменти се чака с месеци и дори години.” – посочва МЗ.

Министерството припомня, че е бюджетна институция и лекарствата за 2009 г. са договорени съобразно бюджета за съответната година. В рамките на тези финансови средства са осигурени скъпоструващи лекарства за всички локализации на рака, както и за останалите заболявания по реда на наредбата – трансплантирани пациенти, болни на хемодиализа, кръвни и редки заболявания, СПИН и туберкулоза. 

„Доставките на лекарства се извършват регулярно от МЗ, като лечебните заведения са задължени да въведат такава организация на дейността, с която да се осигури своевременна терапия на пациентите и да не се допуска нарушаване на схемите на лечение.” – пояснява ведомството.

 

Коментари