Публикация

​По-малката сестра на близначка е бебе 2000 в Майчин дом

От началото на годината момчетата са с 111 повече от момичетата


2000 –ното бебе за първата половина на 2015 година проплака днес в Университетската АГ болница „Майчин дом”. То е второто от двойка близначки и е с тегло 2100 гр., а сестричката й тежи 2330 гр. От началото на годината двуплодните бременности са общо 66, съобщиха от болницата.

Статистиката показва обаче, че родените момчетата са със 111 повече от момичетата. Тенденцията за превес на мъжките рожби от няколко години не се е променяла, коментира изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков и добави, че най-вероятно и тази година болницата ще води класацията по брой раждания. 

Този факт се дължи на добрите условия, които сме осигурили на нашите пациентки от една страна, а от друга страна, защото „Майчин дом” продължава да е лидер и в прилагането на иновативните методи в медицината. По проект с подкрепата на МУ- София за пръв път в България осъществяваме специфично лечение на белодробната незрялост на недоносените бебета с апарат за азотен окис, който ни е даден за временно ползване. Това лечение дава възможност да се изградят нови алвеоли в белите дробове на недоносените бебета, с което шанса им за оцеляване се увеличава многократно. Статистиката сочи, че през първите шест месеца на тази година при нас са се родили 366 бебета под 2500 гр. И за голяма част от тях този апарат може да окаже животоспасяващ. Вече изписахме първото спасено с този апарат момченце от Бургас.

Продължаваме съвместната кампания с предаването „На кафе” за събиране на средства за закупуването на този апарат. Желаещите могат да изпратят ДМС с текст nedonoseni на номер 17 777 или да дарят средства по сметката на „Майчин дом”.

Коментари

Втора, но за късмет:-)