Публикация

Строи се бункер за линеен ускорител във Варна


В двора на варненската болница „Света Анна”  започна изграждането на бункер, в който ще бъде поставен линеен ускорител за лъчетерапия на онкоболни.

Бункерът ще се намира на 20 метра под земята, с дебелина на стените 1,5 м от стоманобетон и допълнителни оловни защити. В него са предвидени помещения за лъчетерапия, зала с компютърен томограф за прецизна диагностика, съблекални, чакални, процедурни помещения.

Средствата за изграждането на специалното съоръжение в размер на 850 хиляди лева са предоставени от общината, като фирмата-изпълнител трябва да приключи работа за два месеца.

Терапията чрез този мощен апарат е призната като надеждна в цял свят. Принципът на лечението е, че се облъчват с голяма точност само раковите клетки, които генетично се разпадат, без да се наранят съседните здрави тъкани.” - поясни проф. Анелия Клисарова, ректор на МУ-Варна.

„Отделил съм място и за отделение по брахитерапия, за която тепърва ще воюваме”, каза началникът на онкодиспансера д-р Господин Игнатов.

Тя също представлява вид лъчелечение, при което вътре в тумора или до него се поставят радиационни зърна. Този тип терапия е най-подходящ при гинекологичния рак или рак на простата.

„Правим копка на бункер, мислим за нови лечения, а само преди няколко години диспансерът беше пред закриване.”, припомни д-р Игнатов, изказвайки благодарност за подкрепата на местната власт.

 

 

Коментари