Публикация

Вазектомия - сигурната контрацепция

Хил клиник вероятно е болничното заведение в България с най-много извършени вазектомии. Процедурата представлява прекъсване пътя на сперматозоидите и осигурява стерилност на мъжа, но може да се извърши и обратната процедура - по възстановяване на оплодителната способност.


Когато един мъж реши, че е достигнал етап в живота си, когато вече не иска да има повече деца една от най-използваните в Европа медицински възможности е вазектомия. Сперматозоидите, които се произвеждат от тестисите при еякулация се изливат в спермата. Попаднали в женското влагалище те осъществяват оплождане. При вазектомията се прекъсва пътя на сперматозоидите извън тестисите. Липсата на сперматозоиди в спермата не повлиява по никакъв начин усещането по време на полов акт. Мъжът продължава да изпитва удоволствие от секса, но вече няма опасност от забременяване на неговата партньорка.

Какво представлява вазектомията?

Процедурата се причислява към фината урологична хирургия, но е рутинна операция, без странични рискове. В Хил клиник имаме ежемесечно пациенти, които се подлагат на вазектомия. Обикновено се извършва под локална анестезия. Уролозите я приемат като лека оперативна намеса с предвидим резултат, стига опериращият да има достатъчно опит в извършването й. Целият процес по подготовка и осъществяване на вазектомията трае около половин час. Пациентът се връща към ежедневните си задължения още същия ден. Запазва се неговата кондиция и работоспособност. При еякулация спермата изглежда по същия начин както обикновено и е в същото количество. Единствената разлика е, че семенната течност, изхвърляна от мъжа след вазектомия не да съдържа сперматозоиди. Процедурата по никакъв начин не влияе върху либидото или сексуалните възможности.

На вазектомия се подлагат стотици хиляди мъже по света всяка година и това се счита за разумен подход в семейното планиране.

Коментари