Кажи ДА на здравето! Кажи ДА на себе си! Кажи ДА на промяната!
Цветелина Петрова
Цветелина Петрова
Експерт
Кажи ДА на здравето! Кажи ДА на себе си! Кажи ДА на промяната!

Кажи ДА на здравето! Кажи ДА на себе си! Кажи ДА на промяната!

Чувствате ли се отпаднали и без желание да правите каквото и да е? Чувствате ли се уморени още от ставането сутрин? Случвало ли ви се е да заспивате трудно или да имате неспокоен сън?

Чувствате ли се отпаднали и без желание да правите каквото и да е? Чувствате ли се уморени още от ставането сутрин? Случвало ли ви се е да заспивате трудно или да имате неспокоен сън? Част от "вината" за тези неприятни усещания може да се припише на неправилното хранене и липсата на физическа активност, споделят специалистите. Бях малко скептично настроена как може промяната в хранителния режим да повлияе драстично върху креативността и енергията ни, докато не го изпитах върху себе си. Преди месец започнах с редовните фитнес тренировки, ограничих тестените храни и сладкото. 

Резултатите дойдоха скоро, но заедно с тях дойде и моето отпускане. Казах си "Какво пък толкова ще ми навреди едно парче торта или една филийка хляб???". Казах си го няколко пъти, докато се самоубедих, че с тренировки ще неутрализирам ефекта. Само че забравих за силата на вредните навици - един път позволиш ли си онова парченце торта, ще си позволиш и второ, и трето ...  Започнах да пропускам тренировки, започнах да се събуждам уморена и без желание за каквото и да било, заспивах трудно, спрях да преследвам енергично целите, които си бях поставила. И така докато не попаднах снощи на една безплатна детокс програма. Защо смятам, че е полезна и защо я споделям тук? Защото осъзнавам, че дори да осъзнаваме с какви вредни храни "отравяме" тялото си, сме безсилни да се справим сами. Не защото не можем или сме слаби, може би е по-скоро защото имаме нужда някой да бъде с нас в битката с килограмите, да ни държи ръката, образно казано. Сигурно си мислите в момента "Защо ми е специализирана помощ, аз си имам приятелки за тази работа?". Е да, ама не. В повечето случаи приятелките те окуражават колко много си постигнала, но за себе си лично осъзнавам, че това ми носи повече вреда отколкото полза. Предполагам, че при повечето хора е така. Отпускаме се, разглезваме се, спираме да се стараем. Харесва ни да чуваме колко сме отслабнали, позволяваме си като награда за огромния ни труд "заветното парче торта". И така се въртим в един омагьосан кръг от различни диети, търсейки най-подходящата за нас. А истината е, че не се нуждаем от поредната диета, а от един постоянен хранителен режим, но някой трябва да ни покаже правилния път ;)

Програмата започва от 27 юли и ще продължи до 5 август. Как да се регистрираш? ----> Кликни тук за участие в Здравей Лятна Кампания 2015.

Каква е целта на детокс програмата?

Идеята на този тип разтоварване не е да гладуваме и да се лишаваме. Не подхождай към тази програма като към диета и с нагласата, че 10 дни ще издържиш, а след това ще се върнеш към предишния си начин на хранене, споделя Бени от Здравей. Това не работи! Ако си с този тип нагласа по-добре не започвай. Така няма да направиш желаната промяна, а по-скоро ще си навредиш.

Идеята на разтоварването със сокове и смутита е да подпомогне това изчистване на тялото и да го улесним. Много често средата, в която живеем ни излага на прекалено много фактори, които ни вредят и тялото ни не може да се справи с тях и ги блокира вътре в нас. Така с времето те се натрупват и тялото стига момент, в който не може да се справи с тях – разболява се.

За това няколко пъти в годината е хубаво да си правим изчистване и разтоварване, за да помогнем на тялото и да му дадем възможност да се излекува и да работи по-добре.

Когато ядем повече плодове и зеленчуци приемаме много витамини, минерали и фитонутриенти. А когато в определен период ги приемаме под течна форма, тези важни частици се усвояват много бързо и качествено.

Така само за няколко дни тялото ни започва да желае здравословна храна, започва да изхвърля токсините, да редуцира теглото си, засилва имунната си система, подобрява кожата и подобрява храносмилането.

Програмата да бъде съпроводена с физически и дихателни упражнения, любезно подбрани от фитнес инструкторката Руми (повече информация за нея можеш да прочетеш тук)

Какви са здравните рискове от наднорменото тегло?

Наднорменото тегло е социално значим проблем и в развитите, и в развиващите се страни. То е в основата на редица заболявания - диабет тип 2, високо кръвно налягане, запушване на кръвоносните съдове, инсулт, инфаркт.

Факторите, които благоприятстват развитието на захарната болест са затлъстяването, липсата на движение, неправилното хранене, стресът и др. Хората, при които откриваме диабет са главно с наднормено тегло, споделя проф. Кръстьо Павлов. Това е доста обезпокоително, защото според статистиката около 60% от населението в България страда от затлъстяване. (Повече информация за причините и лечението на диабет тип 2 може да прочетеш тук)

Коремното затлъстяване е рисков фактор за развитие на хипертония, защото мазнините в коремната област и около органите – сърцето, черния дроб - имат друг състав. Те са с много негативни ефекти и водят до значително и по-бързо увреждане на органите. Коремната обиколка не трябва да е повече от 88 см при жените и 102 см при мъжете, споделя проф. Светла Торбова - председател на Българската лига по хипертония. (Повече информация за превенцията и лечението на хипертонията може да прочетеш тук)

АЗ Казах ДА на здравето! А ТИ?

Реклама

Мнения

17 яну 2018 22:24
Петер Иванов
17 яну 2018 22:24
16 юли 2015 16:25

Само първите 3 или 5 дни са смутита и соковете, после ще се включват и салати, супи.

15 юли 2015 17:12
Лара Миланова
15 юли 2015 17:12

И аз се записах! Малко се притеснявам дали ще издържа на смутита и сокчета 10 дни, но ще се постарая :)

14 юли 2015 21:55

Силно подкрепям програмата!

14 юли 2015 19:10

И Бени от Здавей и Руми от Фитнесинструктор са ми дългогодишни любимки, но в тандем са нещо страшно! Успех, момичета - дано заразите всички с този неподправен оптимизъм!

14 юли 2015 17:15

Лара, разтоварващите и детоксикиращи програми не са подходящи за бременни, кърмачки или хора със специфично заболяване. Препоръчително е да се консултираш с личния си лекари или диетолог дали детокс програмите са подходящи за теб, особено ако приемаш някакви медикаменти. Повече информация какво представлява програмата ще откриеш тук: http://www.zdravei.org/zdravei-liatna-kampania-2015/

14 юли 2015 09:51
Галя Думанова
14 юли 2015 09:51

Програмата е много хубава.Аз лично имам нужда от нея и ще се възползвам с удоволствие,в този момент имам нужда точно от нея не само за здраво тяло но и за здрав дух !

14 юли 2015 09:42
Лара Миланова
14 юли 2015 09:42

За всички ли е подходяща програмата?