Публикация

Следоперативното възстановяване и ролята на антиоксидантите

В този период може да се използват препарати за подпомагане на организма, особено след изписването от лечебното заведение, когато възстановяването трябва да продължи у дома


Онкологичната диагноза е шок и изпитание не само за самия болен, но и за цялото му семейство. Планът за лечение често включва и оперативно отстраняване на тумора. Операцията също е изпитание за организма наред с битката срещу рака. В този период може да се използват препарати за подпомагане на организма, особено след изписването от лечебното заведение, когато възстановяването трябва да продължи у дома.

Антиоксидантите са ценен помощник в подкрепа на организма паралелно с противоболковата терапия. Природните вещества помагат на организма да се мобилизира, повишават имунитета. Добре е да се използват препарати, чиято безопасност е доказана. Внимателно трябва да се прецени комбинацията с химиотерапията, най-добре е изборът на антиоксиданти да се консултира с лекуващия лекар според индивидуалния случай.

Много пациенти, претърпели операция от рак, търсят препарат с натурални съставки или билки, който да укрепи здравето им след преживяното изпитание. Бих им предложил „Ресвирол“, който ще подобри силите в битката срещу болестта. Препаратът съдържа ресвератрол – природен антиоксидант, доказал своята безопасност дори в големи дози. „Ресвирол“ има и друго предимство – цената му е достъпна за всеки. Знаем какво съдържа, тъй като за някои препарати, които се бъркат на място, не са проверени за токсичност, пояснява д-р Пенчев. Трябва да се отбележи, че дори билките могат да дадат такъв ефект. Антиоксидантите пазят от сърдечносъдови заболявания – с едно средство повече ефекти.

Ефектът на ресвератрол е открит заради т.нар. френски феномен - французите, които по традиция ядат много високомаслени сирена и пушат, имат невисока сърдечносъдова заболеваемост. Специалистите обясняват това с традицията да се пие червено вино. Флавоноидите в него са богати на антиоксиданти, основно ресвератрол. За да се постигне терапевтичен ефект обаче е по-добре ресвератрол да се приема като добавка, тъй като няма как да се изпият наведнъж десетки бутилки вино.

В следоперативния период при рака на дебелото черво всичко се прави по схема. Важното е бързо да се премине към захранване, което ще подобри възстановителните процеси в зашитото черво (аностомоза). Стандартно се прилагат антибиотици и антикоагуланти. Прави се обаче индивидуален избор за физическа активност и правилно хранене. Решаваща е помощта от страна на семейството, която също помага за по-бързото възстановяване.

След лапароскопска хирургия възстановяването е по-бързо. Може ли при всеки пациент с онкологична диагноза да се прилага този подход? Според последните препоръки на Европейската асоциация по ендоскопска хирургия, мини-инвазивния метод за лечение по нищо не отстъпва на конвенционалната хирургия по отношение на онкологичната издържаност. Разбира се лечението на по-ранните стадии (от първи до трети) има по добър краен резултат. Това са карциноми, ограничени в самия орган, които нямат далечни метастази, евентуално само в близките лимфни възли. При много напреднали карциноми се преценява дали операцията ще даде реални предимства за пациента. Ключовият въпрос е дали изпитанието на операцията ще допринесе за увеличаване на преживяемостта.

През последните 10 г. се спори дали не трябва лапароскопската хирургия да се прилага само при малка група селектирани пациенти. Доказва се обаче, че няма статистическа разлика – сравнена с отворената тя е онкологично издържана. В България обаче има и икономически съображения – необходимиият механичен съшивател не се реимбурсира от НЗОК, защото се води скъпоструващ консуматив и пациентите избрали този метод на лечение трябва да заплатят допълнително. Този консуматив обаче се прилага стандартно в Европа. Към днешна дата лапароскопската хирургия е на път да измести отворената и се прилага рутинно на стария континент. Отворената все още има място особено при комплицирани случаи с предишни операции и сраствания. 

Д-р Димитър Пенчев, Университетска болница "Лозенец"

Коментари