Публикация

Диабетната невропатия засяга най-често долните крайници (ВИДЕО)

В повече от две трети от случаите диабетната невропатия е ясно изразена още преди да е поставена диагнозата


В повече от две трети от случаите диабетната невропатия е ясно изразена още преди да е поставена диагнозата, коментира доц. Стефка Владева, началник на Клиниката по ендокринология в болница „Каспела“ в Пловдив. Симптомите включват мравучкане или бодеж в долните крайници, нощни крампи и др. Поради факта, че са най-натоварени, диабетната невропатия най-често засяга именно долните крайници.

Според класификация съществуват три разновидности на диабетна невропатия - сензорна, моторна, автономна:

  • сензорната и моторната (срещани понякога в кобминация) са локализирани в крайниците;
  • автономната засяга промените във вътрешните органи – сърце, съдове и т. н.

Както в активното лечение, така и в профилактиката на диабетната невропатия при пациентите, трябва да се осъществява контрол на кръвната захар, те да имат нормален липиден профил, да се следят артериалното налягане, нормалната бъбречна функция и телесното тегло.

Алфалипоевата киселина е уникална мулекула в терапията на диабетната невропатия. Тя се произвежда в човешкия организъм, но при болните със захарен диабет е в дефицит. Затова се прилага като допълнително средство както в лечението, така и в профилактиката на диабетната невропатия. Алфалипоевата киселина действа и като мощен антиоксидант, подобрява проводимостта на периферните нервни окончания.

В препарата „Алфалипомакс“ тя е комбинирана витамините от В1, В6 и В12, както и с фолиева киселина – тези съставки имат изключително важно значение за подобряване на функциите на нервната система. 

Коментари

В текста наистина е допусната техническа грешка, която е отстранена.

Напротив , във видеото Доц.Владева много ясно упоменава СЕНЗОРНА невропатия , съвместно с моторната и автономната невропатий .А в текста се касае за техническа грешка.

"Доц" Владева....моля Ви...та Вие открихте нов тип диабетна полиневропатия..."сезонна", през кои точно сезони идва тя, да знаят нашите пациенти......

Олга Фиданова
11 авг 2015 15:49

Благодаря ви за информацията д-р Цветанова.

Здравейте д-р Цветанова, през септември ще излъчим в Кредоуеб серия материали за диабет и диабетна полиневропатия. Част от тях ще бъдат посветени на обучението на болните от диабет под формата на кратки видеа, където нагледно ще бъдат показани грижи за краката, указания за поддържане на гликемичен контрол и други. Надяваме се да бъдат полезни за лекари и пациенти.

благодаря за информацията , ще се възползвам през септември .