Публикация

Закъсали болници ще продават активи

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков разкри, че не е изключено да се прибегне до намаляване на капитала, продажба на активи и дори приватизация на обособени части. Целта е намаляването на дълговете на болниците, които са 413 млн. лв.


Здравното министерство ще направи индивидуални оздравителни планове за всички болници, които харчат повече, отколкото получават, пише в. "Преса". От доклад на ведомството става ясно, че такива са 44 от общо 63 болници с над 50% държавно участие. Всяка от тях може да бъде обявена в несъстоятелност. Достатъчно е само някой от кредиторите (фармацевтични компании, строителни фирми и др.) да поиска това.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков разкри, че не е изключено да се прибегне до намаляване на капитала, продажба на активи и дори приватизация на обособени части. Една от стъпките вече е направена. На 1 юли Министерският съвет разреши продажбата на части от плевенската „Д-р Георги Странски“ и на пловдивската „Свети Георги“, които не се ползват за медицинска дейност. Сливането на администрациите на девет лечебници в карето на бившата Медицинска академия, както и създаването на бъдещия консорциум „Обединени бургаски болници“ също са опит за оптимизиране на харчовете в сектора.

„С оздравителни планове загубите на болниците биха могли да се покрият в рамките на три-четири години“, прогнозира заместник-министър Пенков. Той предлага да се въведе т.нар. пакетно финансиране. Това означава, че за три месеца например всички, които участват в грижата за пациента, ще получат една цена за определен пакет услуги.

Днес на извънредно заседание депутатите ще гласуват на първо четене спорните промени в закона за лечебните заведения. Очаква се по време на дебатите народните представители да отхвърлят текста за приватизация на болниците, който д-р Москов обеща да оттегли.

Коментари