Публикация

Затлъстяване при децата и опасно ниско тегло при тийнейджърите установи изследване на БАН

Проучване на Института по антропология на Българската академия на науките показа две тенденции при българчетата. От една страна, децата са по-податливи на затлъстяване, от друга – сред подрастващите има много такива, които са твърде слаби, съобщава БНР, цитирано от dnevnik.bg.


Подобно проучване за растежа и развитието на децата у нас от официални източници не е правено от 1980 г. насам. Основната промяна за тези 30 години е увеличаването на наднорменото тегло, коментира Яница Жечева, главен асистент в секция „Антропология и анатомия“ на БАН. По думите й днешните деца са като цяло по-големи на ръст и с по-големи ходила.

Един от 10 тийнейджъри е под нормата.“Открихме, че освен затлъстяването, вече като проблем се проявяват поднормената охраненост, като свързваме това със стартирането на диети“, казва Жечева. По думите й поднорменото тегло също води след себе си много здравословни усложнения и на него трябва да бъде обърнато внимание, също като на пълнотата при децата.

Учените смятат, че проучването може евентуално да залегне в нов медицински стандарт по педиатрия.

Източник: bnr.bg, dnevnik.bg

Снимка: morguefile.com

Коментари

Албена Хюбнер
15 юли 2015 12:43

Децата се хранят предимно с джънг фууд или иначе казано - боклуци. За съжаление, факт е, че това се предлага масово. Някои от тях изобщо не са чували за здравословно хранене.

Аз съм дълбоко убедена, че у нас никой не се интересува истински от здравословното хранене на учениците. Ако наистина има такава загриженост, не е толкова сложно да се въведе регламент за асортимента в училищните столове, лавки, както и в тези, разположени на определено отстояние от училищата. И да се облече в закон и наредба. И навиците за хранене ще се формират по съвсем друг начин, както впрочем е в различни цивилизовани държави. Да, ама ще отпадне далаверата за училищни директори, чиновници, собственици на търговски обекти и всякакви други хора, които участват в търговете и договарянето. Не можеш да упрекваш едно дете,че се храни нездравословно, ако цял ден пред очите му са само мазни баници, хамбургери, дюнери, вафли, снаксове, сладоледи и всякакви нездравословни храни. Децата не са мазохисти, естествено, че ще посегнат към тях. След което в тийнейджърска възраст минават в другата крайност - в желанието да отслабнат и изглеждат добре стигат до анорексия.